Statul Islamic a publicat imagini cu distrugerea unui templu de 2000 de ani din Palmira

Gruparea teroristă Statul Islamic a publicat fotografii care arată distrugerea templului Baal Shamin din cetatea antică Palmira, aflată în estul Siriei.

O serie de imagini arată cum militanți ai Statului Islamic plasează mici recipiente cilindrice, conținînd probabil explozibili, în interiorul templului, precum și pe coloane.

Fotografiile arată, de asemenea, o explozie enormă, apoi un morman de moloz pe ceea ce pare a fi amplasamentul templului.

https://www.youtube.com/watch?v=kjKeqskMryo

Palmira e faimoasă pentru că acolo se păstrează – într-o stare foarte bună – ruinele unui important centru comercial și cultural al antichității.

Arta și arhitectura orașului poartă influențe greco-romane, combinate cu cele persane și cu tradițiile locale.

Peste o mie de coloane rezistă încă, laolaltă cu o formidabilă necropolă, de peste 500 de morminte.

Nu e clar cînd a fost distrus templul – unele surse afirmă că s-ar fi întîmplat duminică, altele – încă de luna trecută. O cantitate impresionantă de dinamită trebuie însă că a fost folosită – interiorul templului și un număr important de coloane nu mai există.

Fostul coordonator al operațiunilor de conservare din Palmira a declarat la BBC că Statul Islamic comite astfel de acte atunci cînd suferă pierderi semnificative – or, gruparea teroristă e ținta unor atacuri sporite din partea unei coaliții internaționale căreia i s-a adăugat de curînd Turcia.

Potrivit muzeografului sirian, astfel de acte transmit două mesaje – că Statul Islamic poate să procedeze după cum crede de cuviință și că așa-numita comunitate internațională nu are cum să-l oprească.

Înaintea izbucnirii conflictului din Siria, la Palmira ajungeau în mod obișnuit 150 de mii de turiști în fiecare an.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS