Confidenţialitate

Starea fotbalistului danez Christian Eriksen este stabilă, anunță medicii

Mijlocașul danez Christian Eriksen, care  aseară a făcut  un stop cardio-respirator în teren, la jumătatea meciului de deschidere a echipei sale împotriva Finlandei, este stabilă.

Însă fotbalistul Danemarcei a rămas internat în spital – a anunțat Federația Daneză de Fotbal. „În această dimineață am vorbit cu Christian Eriksen, care a trimis un salut colegilor de echipă. Starea sa este stabilă și continuă să fie internat pentru analize ulterioare”, este mesajul federației.

Medicul Morten Boesen, care l-a ajutat pe Eriksen pe teren, a povestit despre momentele în care fotbalistul a fost la un pas să-şi piardă viaţa pe teren:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La dorinta ambelor echipe, meciul a fost reluat aseară, dupa mai mult de o oră, iar Danemarca a pierdut, 0-1, in fața Finlandei. Danezii – inițial favoriți – au ratat chiar și un penalty.

Azi-noapte, după meci, antrenorul Kasper Hjulmand a ținut să-și laude jucătorii pentru curaj și devotament:

“A fost o seară foarte grea, în care ni s-a reamintit tuturor ce este important în viaţă – să avem relaţii semnificative, oameni care să ne fie apropiaţi, familia şi prietenii. Avem un grup de jucători pentru care nu am destule cuvinte de laudă. Nu se poate să fiu mai mândru de aceşti oameni care au avut grijă atât de bine unii de ceilalţi. Eriksen este unul dintre prietenii mei buni. Aveam două opţiuni: să jucăm acum sau mâine la ora 12:00, iar toată lumea a convenit să jucăm acum. Dar nu poţi juca un meci cu astfel de sentimente. Am încercat să câştigăm. A fost incredibil cum au reuşit jucătorii să revină pe teren şi să joace repriza a doua. Sincer, erau complet epuizaţi din punct de vedere emoţional”.

Întreaga lume a lăudat prezenta de spirit si atitudinea căpitanului echipei Danemarcei, Simon Kjaer, care a avut un rol decisiv în salvarea lui Christian Eriksen. Jucător al lui AC Milan, Kjaer i-a eliberat căile respiratorii colegului si prietenului său imediat după prăbușire… și s-a asigurat că acesta nu își înghite limba, așezându-l într-o poziție corespunzătoare înainte ca medicii să ajungă pe gazon. Si-a chemat colegii, rugându-i să facă un paravan în jurul jucatorului prăbușit, pentru ca acesta să fie protejat de ochii publicului. După care a mers la soția lui Eriksen pentru a-i oferi sprijin, pe când echipa medicală lupta să salveze viața jucatorului.

Un doctor care l-a avut sub observație pe Christian Eriksen pe cand acesta juca la Tottenham susține că sunt slabe șanse ca danezul să mai joace fotbal profesionist pentru că ”nu trebuie lăsat să mai moară încă o dată”.

Potrivit lui Sanjay Sharma, profesor de cardiologie sportivă la o universitate din Londra, instituţiile din lumea fotbalului vor fi “foarte stricte” când vor stabili dacă mijlocasul va avea voie sau nu să joace din nou.

“Poate suna brutal, dar Eriksen a murit câteva minute” spune cardiologul, care adaugă: faptul că jucatorul este acum în viaţă este un semn foarte bun. “Vestea bună este că va trăi, vestea proastă este că probabil este la sfârşitul carierei sale” spune medicul.