Confidenţialitate

Spitalul Militar a cumpărat ambulanțe care nu pot duce pacienții la Urgențe?

După un articol publicat de România Liberă în care se afirma că “Spitalul Militar a cumpărat ambulanțe care nu pot duce pacienții la Urgențe”, Europa FM a primit din partea Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”, din București, imagini care arată că realitatea e una diferită.

”Spitalul Militar Central din București a achiziționat trei ambulanțe noi, cu peste 127.000 de euro bucata, dar care nu pot transporta -pacienții la camera de gardă, la primiri urgențe, din cauza înălțimii. Bolnavii sunt lăsați în curte, la zeci de metri distanță”, scria România Liberă, într-un articol care a trezit multe reacții imediat în rețelele de socializare.

Într-un mesaj transmis echipei Deșteptarea, reprezentanții spitalului susțin că au încercat să corecteze eroarea jurnaliștilor care au relatat un caz care nu există, însă dreptul la replică nu a fost preluat până acum.

”Urmare a materialului publicat, în data de 21 mai 2018, cu titlul “Spitalul Militar a cumpărat ambulanțe care nu pot duce pacienții la Urgențe”, asumat de către redacţia dumneavoastră, în lipsa datelor de identificare ale unui autor (actualizat la ora 12.20 cu numele jurnalistului – Laurenţiu Muşoiu), vă prezentăm poziţia Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” (SUUMC), pe care vă solicităm să o publicaţi, în aceleaşi condiţii grafice ca materialul amintit, în virtutea dreptului la replica şi pentru o informare corectă a opiniei publice:

Conform prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, în documentarea articolului la care facem referire nu a fost solicitat, în niciun moment, un punct de vedere al SUUMC cu privire la situaţia invocată.

Toate ambulanţele aflate în dotarea SUUMC au acces în rampa Unităţii Primire Urgenţă. Procedurile de achiziţie ale autosanitarelor au respectat prevederile legale în domeniu, caietele de sarcini fiind întocmite, de către specialişti, în conformitate cu misiunile pe care acestea urmează să le îndeplinească.

În ceea ce priveşte alegaţia legată de achiziţia ambulanţelor SUUMC, intrate in dotarea unităţii noastre, în anul 2017, vă informăm că derularea procedurii de licitaţie deschisă, având ca obiect achiziţia de ambulanţe de tip C, a început cu luna august 2016 iar documentaţia a fost validată de către ANAP.

Valoarea totală estimată a achizitiei = 2.875.000 lei fără TVA/cant. maxima acord cadru, 575.000 lei fără TVA/cpl. Preţul unitar a fost estimat având în vedere achiziţia efectuată, de către Ministerul Apărării Naţionale, a unor ambulanţe similare care au avut valoarea de 432.972 lei fără TVA, la care s-a adăugat o ajustare de 32,86%, ca urmare a faptului ca, pentru actualele ambulanţe, sunt necesare caracteristici tehnice superioare (ex. tractiune) şi dotare cu aparate medicale suplimentare.

Au fost respectate toate etapele de achiziţie, respectiv: publicarea anuntului de participare nr. 170698 de catre ANAP in data de 19.10.2016; deschidere a ofertelor 22.11.2016; evaluare propunere tehnică; evaluare propunere financiara; evaluare documente suport DUAE; semnarea raportului procedurii de comisia de evaluare; semnarea Acordului cadru de către ambele parti; anunţ de atribuire nr. 175864, din data de 22.02.2017.

În concluzie, SUUMC desfăşoară activităţile şi misiunile specifice, conform Hotărârilor CSAT şi cadrului normativ stipulat în Legea nr. 38 din 2018 pentru acordarea de servicii medicale unor categorii de persoane şi pentru completarea articolului 2 din Legea 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al Statului Român”, transmit reprezentanții Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” .

Cum arată noile ambulanțe la intrarea în zona pentru urgențe