Spitalele regionale: Guvernul va trimite Comisiei Europene scrisoarea de intenție

„Spitalele regionale se vor face  cu bani europeni”, promite ministrul Sănătății.

Invitată la Europa FM, în emisiunea Piața Victoriei, Sorina Pintea a fost întrebată despre o recentă scrisoare pe care comisarul european pentru Dezvoltare Regională a trimis-o Guvernului României. Corina Crețu spune că nu a primit nici o poziție oficială din partea Executivului și cere o planificare cu termene clare pentru construcția celor trei spitale regionale de la Cluj, Craiova și Iași.

Sîntem acum la finalizarea studiilor de fezabilitate (într-un an de zile). Din aprilie pînă în iunie se vor depune cereri de finanțare la Comisia Europeană, urmează procedurile de evaluare din partea Comisiei, după aceea procedurile de licitație.

Nu putem finaliza construcția din cauza acestor proceduri, acestor termene„, i-a spus Sorina Pintea lui Tudor Mușat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Portivit Sorinei Pintea, Ministerul Sănătății propune ca demersurile să se facă în etape și va trimite o scrisoare în acest sens Comisiei Europene.

În etapa următoare de finanțare putem obține bani mai mulți și avem mai mult timp pentru a finaliza construcția acestora” (a spitalelor regionale, n.red.).

În opinia sa, chestiunea ar fi mai degrabă tratată în cheie politică.

Eu cred că n-ar trebui să mai avem o polemică pe această temă. Să facem front comun, pentru că – pînă la urmă – în spitalele din România intră și membri ai PSD, și ai PNL, și ai USR„, a mai spus doamna ministru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De ce însă rămîn și acum angajați ai spitalelor care condiționează actul medical, chiar dacă li s-au majorat salariile?

Fiecare spital are metodele proprii de campanie anti-șpagă: în luna august am fost la un spital din nordul țării, la Zalău, și – împreună cu managerul de-atunci am inaugurat o cutie a donațiilor.

Alte spitale nici măcar nu s-au interesat ce-ar putea să facă. Era o procedură foarte clară: tu, dacă intrai pacient în spital, în loc să dai mită puneai banii în acea cutie.

Campaniile acestea nu prind foarte mult – de aceea trebuie să fie mai intensive„, a concluzionat Sorina Pintea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS