Sociologul Vladimir Ionaș despre prezența la alegeri: „40% ar fi o surpriză uriașă” – AUDIO

O participare la vot de 100% la alegerile europarlamentare și la referendumul de duminică e imposibilă, a afirmat sociologul Vladimir Ionaș în cursul emisiunii Piața Victoriei, de la Europa FM.

În opinia sa, o prezență de „37-38%, pînă în 40%… nu știu, să fie o surpriză uriașă, am putea avea la alegerile europarlamentare„.

Astfel s-ar explica, în parte, avansul de șapte procente cu care e creditat PNL, în detrimentul partidului de guvernămînt, în cel mai recent sondaj de opinie IMAS, făcut la comanda Europa FM.

Potrivit rezultatelor sondajului,  PNL ar cîștiga 28,5% – un nivel în creștere cu trei procente față de luna trecută.

Pe locul al doilea s-ar afla PSD, cu 21,1%, urmat de Alianța 2020 – 19,6 % .

Pe următoarele locuri, aproape la egalitate, s-ar găsi Pro România (9,9%) și ALDE (9,8%).

Vladimir Ionaș susține, pe de altă parte, că „va fi o diferență mare între prezența la europarlamentare și prezența le referendum. În anumite zone, liderii PSD și liderii ALDE vor îndemna la boicot„.

Duminică, președintele a convocat și un referendum pe tema justiției.

Klaus Iohannis propune să se interzică amnistia și grațierea pentru fapte de corupție și cere, de asemenea, ca Guvernul să nu mai poată emite ordonanțe în domeniul organizării judiciare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De asemenea, sociologul Vladimir Ionaș se îndoiește că PSD și ALDE vor avea un candidat comun la alegerile prezidențiale dinspre sfîrșitul anului.

Liviu Dragnea a lăsat să se înțeleagă că PSD ar urma să facă un anunț privind candidatul formațiunii chiar în seara alegerilor europarlamentare.

Oamenii din interiorul PSD își doresc un candidat propriu.

Să știți că acel scor pe care partidul îl va obține în alegeri acum, la europarlamentare, îl puteți considera în proporție de 95% ca fiind și scorul din primul tur al posibilului candidat, indiferent că este Liviu Dragnea„, a mai spus Vladimir Ionaș.

În sondajul IMAS, dintre posibilii candidați la Cotroceni (doar Klaus Iohannis și-a anunțat oficial candidatura pînă acum, n.red.), Liviu Dragnea se situează sub pragul de zece procente, cu 7% din intențiile de vot.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS