Socialiștii europeni îngheață relațiile cu PSD

Partidul Socialiștilor Europeni a înghețat relațiile cu PSD.

Anunțul a fost făcut într-un comunicat de presă emis înaintea recentului Consiliu European extraordinar dedicat Brexitului.

Înaintea reuniunii de la Bruxelles, liderii socialiști au organizat o întîlnire la care au luat parte – între alții – candidatul PES la funcția de președinte al Comisiei Europene, Frans Timmermans, și președintele partidului, Sergei Stanișev.

Demnitarul bulgar a repetat că socialiștii continuă să fie îngrijorați de ceea ce se întîmplă în România în privința respectării principiilor statului de drept.

Serghei Stanișev și-a informat colegii că „pînă cînd Guvernul României nu lămurește că e decis să respecte statul de drept și recomandările Comisiei Europene în această privință, conducerea PES va considera înghețate relațiile sale cu PSD„.

Situația va fi analizată în iunie, la următoarea reuniune a conducerii socialiștilor europeni, cînd se va lua în discuție și apartenența PSD la acest grup.

Între timp, formațiunea condusă de Liviu Dragnea nu va lua parte la nici un eveniment oficial al socialiștilor.

Avertismente

Săptămîna trecută, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat în termeni clari Guvernul Dăncilă să nu adopte noi ordonanțe în privința justiției.

Două astfel de documente au fost trimise Consiliului Magistraturii spre avizare.

Una dintre ordonanțe schimbă Codurile Penale, iar cealaltă ar permite o cale extraordinară de contestare a unor sentințe definitive pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ambasadoarea UE în București, Angela Cristea, spunea de curînd, la Europa FM, că membrii Comisiei Europene verifică în această perioadă dacă Mecanismul de Cooperare și Verificare (cel care monitorizează independența sistemului judiciar, n.red.) “mai poate funcționa sau nu în relația dintre Comisia Europeană și România”.

“În momentul de față sîntem în această logică, a Mecanismului, care ar trebui să ne ajute să rezolvăm problemele pe care încă le mai are România.

Dacă vom constata că nu putem găsi soluții în cadrul acestui mecanism, va trebui să ne uităm în <<cutia noastră de instrumente>> și  să vedem ce alt mecanism ne poate ajuta“, a adăugat Angela Cristea.

Reacție: o poziție „profund incorectă”

Biroul de presă al PSD a calificat drept inadmisibil ceea ce numește „tratamentul unor colegi din PES„.

Ne putem aștepta la mistificări și acuzații fără acoperire din partea adversarilor politici ai PSD, dar nu din partea propriei familii.

Înțelegem că, în realitate, situația PSD nu a fost discutată în cadrul întâlnirii PES, ceea ce indică faptul că acea poziționare nu reflectă poziția de ansamblu a PES!

Dar, dacă sunt colegi în PES care au îngrijorări cu privire la statul de drept din România, așteptăm cu interes să ne spună concret care sunt aspectele care îi îngrijorează”, se spune într-un comunicat al partidului.

Reprezentanții PES Activists România au reacționat, la rîndul lor, pe Facebook.

Ei consideră că poziția exprimată de liderii europeni este regretabilă și „profund incorectă” și adaugă că nu a fost luată nici o decizie oficială la nivelul structurilor decizionale ale PES.

Poziția adoptată de Partidul Socialiștilor Europeni de a considera blocate contactele cu Partidul Social Democrat este regretabilă și profund incorectă.

Momentan vorbim doar de o poziție publică, pentru că formal nu a fost luată nici o decizie la nivelul structurilor decizionale ale PES.

Rațiunile electorale, informațiile insuficient verificate și lipsa de consultare a social-democraților din România au condus la aceste discuții.

Pentru a lua o decizie corectă prima regulă este să asculți toate părerile, pentru a clama nevoia de transparență este nevoie să lași poarta deschisă dialogului”, au scris reprezentanții PES Activists România.

Ei le reproșează socialiștilor europeni că i-ar ignora pe membrii PSD și adaugă că aceștia „nu au nevoie de aprobare pentru a-și cunoaște valorile și identitatea politică„.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS