Slovacia: toți suspecții în dosarul uciderii unui ziarist au fost eliberați

Toți cei șapte italieni suspectați de implicare în asasinarea jurnalistului de investigații Jan Kuciak au fost eliberați.

Între timp, instituțiile europene anunță că vor trimite propriii anchetatori în Slovacia, pe fondul neîncrederii în investigația locală.

 

Cei șapte suspecți din dosarul asasinării jurnalistului Jan Kuciak și a iubitei sale au fost reţinuţi joi.

Timp de 48 de ore, cît puteau fi legal reținuți, Poliția a căutat probe, inclusiv prin percheziții.

Rezultatul a fost anunțat de un purtător de cuvînt al poliției, citat de agenția France Presse: nu a fost găsită nici o probă care să susțină o solicitare de arestare.

Asasinatul, care a relansat dezbaterea despre libertatea presei şi corupţie în Europa, a fost legat imediat de anchetele din ultimii ani ale lui Jan Kuciak.

Recent, jurnalistul investigase afacerile în Slovacia ale unor italieni care ar avea legături cu mafia.

Jan Kuciak îi bănuia în special pe Antonino Vadala (reţinut și eliberat), dar și pe cîțiva membri ai familiei acestuia de legături cu Mafia.

Anchetele sale au ajuns și la numele unei consiliere a premierului Robert Fico.

După moartea lui Kuciak, premierul slovac a oferit – într-o alocuțiune televizată – o recompensă de peste 1,000,000 de euro pentru informații relevante despre acest asasinat.

Declarația lui Robert Fico a fost filmată cu întreaga sumă oferită drept recompensă plasată, în bancnote, pe o masă din apropierea demnitarului slovac.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS