SLOVACIA: președintele intervine în scandalul provocat de asasinarea unui ziarist

Preşedintele Slovaciei, Andrej Kiska, a lansat un apel la o remaniere profundă a Guvernului sau la alegeri anticipate, ca urmare a asasinării jurnalistului Jan Kuciak.

Acesta ancheta presupuse fenomene de corupţie la cel mai înalt nivel.

Într-o declarație televizată, președintele a spus că schimbarea profundă a Executivului sau un scrutin înainte de termen ar fi cele două soluții posibile acum.

Jan Kuciak este primul ziarist care a fost asasinat pînă în prezent în Slovacia.

Anchetele sale se axau pe legăturile obscure dintre oameni de afaceri şi politicieni.

Printre investigaţiile sale mai recente s-au numărat afacerile din Slovacia ale mai multor italieni care ar avea legături cu Mafia.

Toţi cei reţinuţi în urma asasinatului erau, de altfel, cetăţeni italieni.

Cu toții au fost eliberați după 48 de ore.

Critici

Investigaţiile lui Kuciak ar dezvălui o complexă reţea a mafiei din Calabria, ‘Ndrangheta, cu legături care ar ajunge până la biroul premierului Slovaciei, Robert Fico.

Preşedintele a reclamat „aroganţa puterii” actuale şi absenţa unor măsuri pentru ieşirea din această „criză de încredere”.

Am aşteptat o săptămînă pentru a vedea ce măsuri şi decizii politice va lua Guvernul pentru a încerca să aplaneze tensiunile şi să restabilească încrederea„, a explicat Andrej Kiska.

Nici o soluţie nu a fost sugerată. Unii au demisionat, însă nu văd nici un plan pentru a scoate ţara din criza de încredere„, a continuat președintele.

Mii de persoane, dintre care 25,000 la Bratislava, au participat vineri seara la manifestaţii anticorupţie, organizate în Slovacia şi în străinătate.

Premierul Robert Fico a acuzat opoziţia că s-ar fi folosit de acest asasinat ca de o „armă politică, pentru a scoate oamenii în stradă„.

Doi colaboratori apropiaţi ai premierului şi-au părăsit posturile după publicarea postumă a articolului lui Kuciak: consiliera sa Maria Troskova şi secretarul Consiliului de Securitate Naţională, Viliam Jasan.

Ministrul culturii a demisionat în urma celor întîmplate.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS