Simboluri ale Ungariei Mari pe pagina de Facebook a lui Viktor Orban

Ministerul de Externe a criticat în termeni categorici un demers al premierului Ungariei, Viktor Orban.

Aflat în acest sfîrșit de săptămînă la Băile Tușnad, la o Universitate de Vară, el a făcut publice pe contul său de Facebook mai multe imagini care includ simboluri ale Ungariei Mari și ale așa-numitului Ținut Secuiesc.

Anterior, Viktor Orban afirmase că relațiile româno-maghiare s-au deteriorat în ultimii ani și că cele două țări trebuie să revină la pragmatism.

Ministerul de Externe a reacționat tot pe site-ul de socializare Facebook: potrivit instituției, promovarea unor simboluri revizioniste este complet inacceptabilă și contrară Tratatului dintre România și Republica Ungară din 1996.

Respectivele simboluri contravin, continuă Ministerul, și ordinii constituționale din România și nu contribuie nicidecum la eficientizarea relației româno-ungare sau la restabilirea unui climat de încredere.

România, se mai spune în intervenția publică a Ministerului de Externe, dorește ca dialogul bilateral să se dezvolte, însă în strictă conformitate cu acești parametri, în beneficiul cetățenilor celor două țări, ca state membre ale Uniunii Europene și Aliați în NATO.

Viktor Orban spunea, la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad, că statul maghiar nu a fost vreodată mai jignit, în istoria sa, de către politicienii români cum a fost în ultimii ani.

Totuşi, el a adăugat că România şi Ungaria trebuie să se întoarcă la o relaţie eficientă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS