Confidenţialitate

”Șezătoare pentru vaccinare”, în comuna Ciugud din județul Alba

Zeci de locuitori din comuna Ciugud, județul Alba, au fost vaccinați în doar câteva ore prin două metode inedite: „Vaccinare la poarta ta” și „Șezătoare pentru vaccinare”. Autoritățile locale au încercat să aducă vaccinarea cât mai aproape de cetățeni iar dacă eficiența acestor acțini  va fi dovedită, ar putea fi organizate și în alte comunități rurale.

Cele două acțiuni se derulează de vineri până duminică, în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Alba.  „Vaccinare la poarta ta” înseamnă deplasarea unor echipe mobile de vaccinare la poarta sătenilor care s-au programat în perioada 4 – 12 mai pentru a primi prima doză de vaccin PfizerBioNTech.

„Șezătoare pentru vaccinare” presupune organizarea unor puncte temporare de vaccinare în curtea unor localnici. Acolo se pot strînge mai mulți vecini pentru a fi vaccinați de echipele mobile.  Este primul maraton de vaccinare gen door-to-door organizat în mediul rural din județ – spune directorul adjunct al DSP Alba, Alexandru Sinea, adăugînd că sprijină și alte comunități rurale să aibă astfel de inițiative. 45% din populația României trăiește în mediul rural, aceasta fiind una dintre provocările campaniei naționale de vaccinare.

  • Adriana Sârbu

Foto: Primaria Ciugud, Facebook