Senatul îl scapă pe Gabriel Oprea de urmărirea penală

Plenul Senatului a respins cererea DNA de a permite urmărirea penală a fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea.

45 dintre membrii camerei superioare a Parlamentului au votat în favoarea solicitării depuse de Direcția Națională Anticorupție.

73 s-au pronunțat împotrivă, iar șase voturi au fost anulate.

Dosarul în care Gabriel Oprea este cercetat se referă la împrejurările în care a murit polițistul Bogdan Gigină.

Acesta deschidea coloana oficială a fostului ministru pe 20 octombrie 2015: aflat pe o motocicletă, pe o șosea umedă, el a căzut într-o groapă din asfalt și a suferit răni care i-au provocat decesul.

Gabriel Oprea se întorcea în seara aceea de la Serviciul Român de Informații și se îndrepta spre casă.

Înaintea votului, Gabriel Oprea le-a cerut senatorilor să blocheze solicitarea DNA, pe motiv că, aflat pe bancheta din spate a maşinii, nu avea cum să fie vinovat de moartea  motociclistului care-i deschidea coloana.

După ce ședința Senatului s-a încheiat, fostul ministru a spus că dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină este o cruce pe care o va duce toată viaţa şi că nu a dorit să îi plictisească pe colegi, astfel că nu a mai citit cele 10 pagini de discurs pe care le pregătise.

Dincolo de tragedie, a murit un copil, un coleg. Mă aflam la datorie, nu am fost nici la restaurant, nici cu alte persoane în maşină”, a spus Oprea.

 

Senatorul a mai afirmat că, din ceea ce ştie din anchetă, lucrarea de pe carosabil nu a fost semnalizată corespunzător.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Acuzațiile

Dosarul DNA conţine 18 volume.

Procurorii afirmă că,  din probele pe care le-au strîns ar rezulta indicii că fostul ministru de interne ar fi încălcat dispoziţiile legale care reglementează însoţirea demnitarilor, dispunînd permanent de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră.

Fostul ministru ar fi folosit de trei ori mai multe coloane oficiale decît președintele și de două ori mai multe decît premierul.

Potrivit anchetatorilor, Oprea era singurul care dispunea viteza de deplasare.

În seara accidentului, coloana s-a deplasat cu peste 80 de km/oră, deși ploua și era frig, condiții meteo în care nu ar fi trebuit utilizate motocicletele.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS