Senatul a adoptat modificările Codului de Procedură Penală

Senatul a adoptat miercuri, în calitate de primă cameră legislativă sesizată, propunerea de modificare a Codului de procedură penală.

Proiectul, care a fost iniţiat de parlamentari PSD şi ALDE, a întrunit, în plenul Senatului, 74 de voturi „pentru” şi 28 „împotrivă”.

Senatorii au aprobat toate modificările la Codul de procedură penală propuse de raportul Comisiei speciale pentru Legile Justiţiei, pe care o conduce Florin Iordache.

Nici unul dintre amendamentele respinse în comisie nu a trecut în plen.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Controverse

Schimbările propuse de coaliția de guvernămînt spun, între altele, că revizuirea hotărîrilor judecătoreşti definitive poate fi cerută în cazul în care soluționarea cauzei nu este semnată sau redactată de către judecătorul care a participat la proces.

Pentru arestarea preventivă vor fi necesare probe sau indicii temeinice.

Instanța de apel nu mai poate să dea o pedeapsă cu condamnare unei persoane care a fost achitată în primă instanță decît dacă apar probe noi.

Dezvăluirile în timpul urmăririi penale referitoare la faptele şi persoanele care fac obiectul procedurii sunt interzise.

De asemenea, convorbirile, comunicările sau conversațiile interceptate şi înregistrate care nu privesc fapta caree formează obiectul cercetării nu pot fi folosite sau ataşate la dosarul de urmărire penală.

Noul Cod reduce durata urmăririi penale la un an. Dacă procurorii nu reușesc în acest răstimp să trimită în judecată persoana cercetate, atunci dosarul se clasează automat.

Denunţurile, în fine, vor aduce reduceri de pedeapsă doar dacă sunt făcute în maximum 6 luni de la faptă.

Opoziția a anunțat că va contesta modificările la Curtea Constituțională, pe motiv că ele transformă România într-un „paradis al infractorilor”.

Ordonanță?

De curînd, liderul PSD, Liviu Dragnea, invoca posibilitatea adoptării noilor Coduri (penal și de procedură penală, n.r.) prin ordonanță de urgență.

Potrivit lui Liviu Dragnea, e ca mai multe legi importante aprobate de Parlament au fost întîrziate de partidele de opoziție sau de președintele Iohannis prin plîngeri la Curtea Constituțională.

O să vorbim săptămîna asta, o să vorbesc și cu domnul Tăriceanu și cu doamna prim-ministru și cu domnul Toader (Tudorel Toader, ministrul justiției, n.r).

Să vedem, să facem o discuție așezată, pentru că e clar: pe codurile penale vor ataca, va fi vacanță parlamentară.

Noi o să facem sesiune extraordinară, dar (…) iar atacă și o să ne gîndim serios, un calendar posibil pe masă„, a declarat președintele partidului de guvernămînt.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS