Secția de anchetare a magistraților: OUG 7 era „necesară” – AUDIO

Contestată vehement de cele mai mari instanțe și parchete din România, ordonanța 7 – cea care schimbă legile justiției – și-a găsit susținători la proaspăt înființata secție de anchetare a magistraților.

Remarcată rapid din cauză că i-a deschis un dosar Codruței Kovesi sau pentru că a înregistrat o plîngere pe numele lui Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, secția e condusă de Gheorghe Stan.

Acesta a declarat în seara de joi că ordonanța era necesară.

Gheorghe Stan a fost însoțit de Adina Florea, propusă de trei ori de ministrul Tudorel Toader pentru șefia DNA și respinsă de președintele Iohannis.

Doamna Florea instrumentează acum dosarul în care e vizată Codruța Kovesi, fosta procuroare-șefă a Direcției Anticorupție.

„Legiuitorul a trebuit să intervină în mod excepțional prin trei acte normative pentru a reglementa buna funcționare a Secției. Emiterea OUG 90 a fost justificată de necesitatea obligației de operaționalizare, în condițiile în care CSM nu finalizase această procedură. OUG 92/ 2018 s-a impus pentru clarificarea unor norme legale pentru selecția procurorilor care urmau să facă parte din această secție, OUG 7/2019 a fost necesară pentru corelarea normelor privind competența procuroului-șef al secției”, a spus Gheorghe Stan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Gheorghe Stan l-a acuzat, de asemenea, pe procurorul general – Augustin Lazăr – că ar fi împiedicat activitatea secției de anchetare a magistraților încă de la înființare.

Deși au existat multe semnale pozitive din partea magistraților, în sensul primirii cu deschidere a înființării acestei secții, încă de la momentul operaționalizării acesteia am întîmpinat obstacole din partea conducerii Ministerului Public, este vorba despre procurorul general, în asigurarea bazei logistice, a dotărilor, a elaborării organigramei, dar și în modul de interpretare a principiilor care guvernează activitatea Ministerului Public„.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Într-o opinie preliminară, publicată în vara anului trecut, Comisia de la Veneția recomanda explicit oficialităților române să reconsidere decizia de a înființa o secție pentru anchetarea magistraților.

În noiembrie, raportul Comisiei Europene de monitorizare a justiției din România cerea suspendarea imediată atît a legilor justiției adoptate de actuala putere, cît și a ordonanțelor de urgență ulterioare.

Legile justiției au fost modificate de cel puțin trei ori, prin ordonanță.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS