Schimbare în serviciile secrete: pleacă Marcel Opriș, directorul STS

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul de trecere în rezervă a şefului STS, generalul Marcel Opriş.

Măsura s-a luat la cererea domnului Opriș.

Potrivit decretului, mai pleacă din conducerea Serviciului de Telecomunicații Speciale generalul-maior Ioan Balaure, adjunct economic al STS.

Marcel Opriş era directorul Serviciului de 12 ani.

Din 1982 până în 1997, el a avut funcţii de conducere şi execuţie în Ministerul Apărării, după care a activat în STS.

Ioan Balaure era adjunct economic al directorului STS din ianuarie 2006.

Ultima dată, Marcel Opriș a fost convocat la Guvern pe 7 iulie.

În acea zi, premierul Mihai Tudose a discutat cu directorul de atunci al Fiscului, Bogdan Stan, și cu ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, despre crearea unei baze unice de date privind contribuabilii din România.

“Comisia 2009”

Marcel Opriș a fost audiat, la sfîrșitul lunii mai, de Comisia specială de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009.

El a spus atunci că, dacă instituția nu și-ar fi făcut treaba în mod corect, nu ar mai fost invitată să se implice și în alte alegeri.

Comisia parlamentară verifică împrejurările în care, în noaptea turului al doilea al prezidențialelor din 2009, mai mulți demnitari de rang înalt s-au întîlnit cu ministrul de Interne de la acea dată, Gabriel Oprea, în locuința acestuia.

Ar fi participat la întîlnire directorul de atunci al SRI, George Maior, actualul procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și Neculai Onțanu, la acea dată primarul sectorului 2 din București.

Întrebat de deputatul PSD Liviu Pleșoianu dacă a luat legătura cu aceștia sau cu președintele Băsescu în noaptea alegerilor, Marcel Opriș a răspuns: “Eu ca persoană sau instituția? Instituția nu putea să aibă asemenea discuții decât prin mine, iar eu nu am avut. Eu la ora 01.30 m-am culcat și am dormit în noaptea alegerilor. Mi-ajunsese cât am muncit“.

Ce face STS

Serviciul de Telecomunicații Speciale organizează și coordonează telecomunicațiile secrete ale tuturor autorităților publice din România.

Instituția are structură militară și este subordonată Consiliului Suprem de Apărare.

Telecomunicațiile speciale reprezintă – între altele – transmisii, emisii sau recepții de semnale, imagini și sunete sau de informații de orice natură prin radio, sistem optic sau prin alte sisteme electromagnetice.

 

STS deservește, de pildă, Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul, instituțiile din domeniul apărării și siguranței naționale, dar și administrația publică (centrală și locală), Instanța Supremă, Parchetul General și Curtea de Conturi.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS