Confidenţialitate

Scandalul transplanturilor: Organe alocate preferențial, liste de aștepare „de formă”. Ministrul Sănătății sesizează „autoritățile abilitate”

Ministrul Sănătății sesisează „autoritățile abilitate” în legătură cu modul în care sunt alocate în România organele pentru transplant.

În urma verificărilor făcute de Corpul de Control al Ministerului Sănătății la Agenția Națională de Transplant, ministrul Vlad Voiculescu spune că există indicii privind alocarea preferențială a organelor pentru transplant, în condițiile în care așa-numitele „liste de așteptare” nu sunt respectate. Au avut prioritate la transplant mai multe persoane care s-au înscris pe listele de așteptare mult mai târziu față de alți pacienți, mai spune ministrul Sănătății.

„Când viaţa ta depinde de un organ nu ar trebui să conteze că eşti din Timişoara, Bucureşti, Cluj. Nu ar trebui să conteze deloc dacă eşti pacientul unui centru de transplant condus de o anumită persoană şi nu de alta. De asemenea, nu ar trebui să conteze că eşti mai vedetă decât ceilalţi pacienţi de pe lista de aşteptare.” Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu anunță că va fi creat în regim de urgență un Regulament privind alocarea de organe.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Așadar, verificările făcute la Agenţia Naţională de Transplant au fost finalizate iar neregulile găsite în procedurile de alocare a organelor şi prioritizarea pacienţilor pentru transplant sunt grave şi afectează mii de pacienţi, mai spune ministrul Sănătății.

„Într-unul dintre centrele de transplant din România, pentru o singură arie patologică, s-au efectuat, în anul 2014, 140 de transplanturi. 60% dintre pacienţii care au beneficiat de aceste transplanturi au fost înscrişi pe lista de aşteptare chiar în acelaşi an deşi erau pacienţi pe listat de aşteptare încă din anul 2005. Într-un alt an, în anul 2015, de asemenea, într-un centru şi pe o singură arie patologică, 80% dintre beneficiarii de transplant au fost înscrişi în acelaşi an 2015. 80%!” Vlad Voiculescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă partă, Corpul de Control al Ministerului Sănătății va face verificări la spitalul „Sfânta Maria” pe 8 și 9 decembrie. Vor participa și specialiști în transplant din Europa. Dar, este așteptat acum acordul Primăriei Capitalei, pentru că unitatea se află în subordinea municipalității. La Spitalul „Sf. Maria” au fost descoperite nereguli în lanț iar operațiile de transplant de plămâni au fost oprite.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Miercuri, 23 noiembrie, au fost făcute publice primele concluzii ale controlului efectuat la Agenția Națională de Transplant. Așa s-a aflat că patru spitale acreditate pentru prelevare de organe nu respectă condițiile minime pentru astfel de intervenții și că nu există un registru național care să îi cuprindă pe toți pacienții care au nevoie de transplant și că nu există o listă la nivel național cu organele care pot fi transplantate.

De asemenea, există suspiciuni privind modul în care au fost cheltuiți banii publici alocați Agenției Naționale de Transplant și situații de incompatibilitate la vârful agenției.

Miercuri, ministrul Vlad Voiculescu spunea că va sesiza Agenția Națională de Integritate şi „organele de anchetă”.