Săptămînalul german „Der Spiegel” despre Klaus Iohannis: „Diletantul”

Preşedintele de origine germană al României, Klaus Iohannis, şi-a preluat funcţia cu mari promisiuni de reforme, dar mandatul lui este ”un dezastru”.

Așa scrie săptămînalul german Der Spiegel, într-un articol extrem de critic la adresa preşedintelui, intitulat ”Şeful statului român: Diletantul”.

Publicația începe prin a constata că președintele s-a certat (și) cu eroii Revoluţiei din 1989.

Autorul se referă la retragerea distincţiei Steaua României acordate lui Laszlo Tokes. Demersul a revoltat mulţi activişti civici – printre ei se numără mulți care nu împărtăşesc valorile controversatului preot în ceea ce priveşte situaţia minorităţilor din România.

Dar Societatea Timişoara, de pildă, îl acuză pe Klaus Iohannis că îi interzice lui Tokes dreptul consfinţit la propria părere.

Organizația amintește că printre cei cărora nu li s-a retras Ordinul Steaua României se numără politicieni condamnați definitiv pentru corupție și dă exemplul lui Adrian Năstase.

Publicația germană afirmă, de asemenea că tăcerea este “marca” lui Klaus Iohannis: “Fie că e vorba despre teme de politică internă, cazuri de corupţie sau legi controversate, adeseori cînd vocea sa de şef de stat s-ar impune el tace sau publică un text scurt pe Facebook”.

Articolul continuă: „Cînd promulgă legi nu e prea atent ce face. În decembrie anul trecut a promulgat o lege privind acordarea de pensii speciale aleşilor locali, lege care slujea doar intereselor elitei politice. Jenant pentru Iohannis: la scurt timp după, legea a fost declarată neconstituţională”.

Der Spiegel scrie şi despre atitudinea preşedintelui Iohannis faţă de lupta împotriva corupţiei și califică drept “banalități” intervențiile sale pe această temă.

Nu trec neobservate nici controversele legate de casa din Sibiu pe care președintele ar fi obținut-o ilegal sau de intervenția sa în favoarea postului de televiziune Antena3.

„ Iohannis polemiza recent împotriva confiscării averii mogulului media Dan Voiculescu, fostul valutist a lui Ceauşescu. Acesta a fost condamnat la zece ani de închisoare într-un proces de corupţie cu daune de milioane. După un val de indignare publică şi pierderea a 20 de mii de like-uri pe pagina de Facebook, Iohannis a afirmat necăjit: <<Mulţumesc, am înţeles mesajul>>”.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS