Republica Fantastica Romania 30 Ianuarie – Inregistrare audio

Republica Fantastica Romania! Te mai surprinde ceva in Romania? Autostrazi inutilizabile, fara drumuri de acces…

Din cele 215 milioane de lei alocate de Compania Națională de Drumuri pentru Deszăpezire 99 de milioane, adică aproape jumătate nu s-au alocat prin licitație ci prin atribuire directă, motivându-se starea de urgență, iar unele dintre aceste contracte au fost semnate chiar înaintea viscolului din weekendul trecut.

Este vorba numai de banii alocați de CNADNR, deci de domnul Dan Șova, nu și de banii cheltuiți de autoritățile locale. Altfel spus în factura de 215 milioane de lei, din care jumătate în urgență s-a plătit și se plătește doar deszăpezirea drumurilor naționale, nu și cea a drumurilor județene și locale. Acolo sunt alte contracte, ceva mai puțin transparente și mai greu de adunat la centru, dar nu și în sitația instituirii stării de alertă, lucru care deja s-a întâmplat ieri pentru județele Vrancea, Buzău și Brăilă.

Cu toate acestea, acum, la 48 de ore de la oprirea totală sau după domolirea relativă a viscolului încă sunt șapte drumuri naționale blocate pe diferite tronsoane, dar și 59 de localități izolate. Este ciudat faptul că în aceste condiții Șova postează comentarii pe facebook în care spune că oamenii nu au mai fost umiliți ca pe vremea zăpezilor lui Boc și Ungureanu, iar Dragnea nu știe că prefectul de Buzău nu știe care sunt cele cinci localități pe care le mai are izolate și nici ce drumuri județene și locale n-au fost încă deszăpezite. De asemenea este ciudat faptul că deși meteorologii spun că nu mai e viscol, Compania de Drumuri și Autostrăzi susține că cele șapte [incor name=”#d”] naționale încă sunt  din cauza viscolului.

Așa că azi la EuropaFM vă invitam să comentăm acest mode de organizare al autorităților, să ne spuneți în ce măsură considerați sau nu justificată introducerea stării de alertă dar și modul de alocare în urgență a [incor name=”#z”]de deszăpezire. Considerați că ar fi vorba de neglijență sau de un mod premeditat de a cheltui banii publici fără licitație? Dar mai contează banii atunci când trebuie salvate vieți?