Confidenţialitate

Salvamontiștii au avut doar două zile din an fără intervenții. Șeful Salvamont: „Avem un fenomen îngrijorător, oamenii sunt lăsați pe munte”

De la începutul lunii și până acum, adică în doar o săptămână, 100 de intervenții au avut salvamontiștii. Aproape zilnic sunt turiști care urcă pe munte fără să fie echipați corespunzător sau pregătiți fizic, spune, la Europa FM, șeful Salvamont România, Sabin Cornoiu.

El a menționat că august este luna cu cele mai multe accidente din an: peste 500 au fost anul trecut:

„La nivel național, până astăzi am avut doar două zile în acest an în care nu au fost evenimente pe munte. Avem aproape zilnic oameni pe care îi coborâm epuizați de pe munte. De ce epuizați? Pentru că nu sunt pregătiți corespunzător fizic pentru turele pe care și le propun. Trebuie să îți adaptezi îmbrăcămintea la tura pe care vrei să o faci și la starea vremii din clipa respectivă dar să fii pregătit oricând pentru schimbarea vremii. Vedem oameni pe munte care merg cu capul descoperit ore întregi, nu înțeleg că la munte ultravioletele sunt mult mai puternice, vedem oameni arși pe față, oameni cu buzele umflate, oameni roșii în cap de la cât s-au expus la soare.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Spre deosebire de alți ani, sunt multe cazuri de turiști abandonați pe munte de grupul din care fac parte, mai spune șeful Salvamont România care are și o explicație pentru acest fenomen:

„Vedem grupuri care se organizează ad-hoc pe internet fără să se cunoască și, iată, avem acest fenomen care este îngrijorător, oameni care se abandonează pe munte și undeva este justificat dacă acești oameni nu s-au cunoscut niciodată. S-au întâlnit la baza muntelui și și-au propus să facă o tură pe munte și e clar că atunci când unul a clacat ceilalți, necunoscându-l, neavând niciun sentiment față de el l-au abandonat pe munte. Acest lucru este incredibil și nu se putea întâmpla acum 15-20 de ani când oamenii se adunau în cluburile de turism, ascultau unul pe altul, ascultau sfaturi. Acum, acest internet care leagă oamenii într-un mod artificial iată crează și astfel de situații.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Salvamont România a declarat luna august luna responsabilității pe munte și speră că în urma unei campanii de informare a turiștilor cu privire la riscurile la care se expun când urcă pe munte, anul acesta, să fie măcar cu un accident mai puțin decât anul trecut, în luna august.

Citește și: Ce facem dacă ne mușcă o viperă pe munte? Explică șeful Salvamont România | AUDIO

Foto: Facebook / Salvamont Romania-Dispeceratul National Salvamont