Rusia își extinde activitatea flotei din Marea Neagră

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a aprobat o serie de schimbări ale reglementărilor maritime.

Activitatea flotei ruse se va extinde în Marea Neagră, în Marea Baltică şi Marea Mediterană, pe fondul consolidării prezenţei militare NATO.

Anunțul a fost făcut de către vicepremierul Dmitri Rogozin.

Potrivit acestuia,  Vladimir Putin a promulgat duminică o serie de anexe ale Doctrinei Maritime.

Schimbările au devenit necesare, a spus demnitarul moscovit, din cauza extinderii NATO spre Est şi în contextul unificării Crimeei cu Rusia.

 

“Unificarea” despre care vorbește Dimitri Rogozin a fost calificată drept un rapt teritorial de către Ucraina – Peninsula Crimeea a fost anexată în martie anul trecut.

I-a urmat un război civil în regiunile din estul Ucrainei, pe parcursul căruia au murit pînă acum peste 6 mii 500 de oameni.

Moscova a fost acuzată că i-a sprijinit constant, cu trupe și cu armament, pe separatiștii pro-ruși din regiunile Donețk și Lugansk.

Dmitri Rogozin spune acum că Moscova „pune un accent special pe zonele atlantică şi arctică, în contextul construirii infrastructurii militare în apropierea frontierelor ruse”.

Statele Unite vor instala în răsăritul Europei, inclusiv în România, un scut anti-rachetă.

Planurile Washingtonului au fost dintotdeauna primite cu reticență  la Moscova, deși administrația Obama insistă că scopul scutului anti-rachetă este unul pur defensiv.

Vladimir Putin a participat duminică la ceremoniile organizate cu ocazia Zilei Forţelor Navale ruse, în regiunea rusă Kaliningrad.

Cu această ocazie, comandantul Forţelor navale ruse, amiralul Viktor Cirkov, a anunţat că flota va primi, înainte de sfîrşitul acestui an, zece nave militare noi şi 40 de ambarcaţiuni militare de susţinere.

“După anul 2015, intenţionăm să construim noi submarine din clasa Borei, Iasen şi Lada”, a spus Cirkov.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS