Confidenţialitate

Rusia interzice majoritatea importurilor de produse agricole din Republica Moldova, cu excepția Transnistriei

Decizia Rusiei de a interzice majoritatea importurilor de produse agricole din Republica Moldova, exceptând cele din Transnistria, a fost motivată prin faptul că fructele și legumele moldovenești ar „încalca repetat standardele de calitate”.

Anul acesta, Republica Moldova a trimis în Rusia 168.000 de tone de produse agricole, în principal mere, prune, struguri și cireșe.

Rusia a anunțat că, începând cu 15 august, va interzice importurile de produse agricole din 31 din cele 34 de regiuni ale Republicii Moldova.

Rusia s-a folosit de mai multe ori până acum, în disputele comerciale cu alte țări, de impunerea interdicțiilor privind importurile de alimente.

La începutul lunii august, Chișinăul, care cumpără gaz rusesc, a cerut gigantului Gazprom să amâne plata pentru această lună.

Agenția de stat rusă fitosanitară a transmis că e nevoita să impună restricțiile privind importurile de produse agricole „din cauza detectării repetate în produsele moldovenești care intră în țară a unor obiecte periculoase supuse carantinării.”

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Republica Moldova a redus livrările de fructe către Rusia din cauza logisticii complicate și a costurilor mai mari de transport.

Cu toate acestea, exporturile in aceasta țară sunt încă importante pentru agricultorii din Moldova.

Citește și: Vicepremierul Ucrainei, la Europa FM: „Rusia nu are niciun respect față de acordul privind transportul cerealelor” | AUDIO

Foto: Shutterstock