Rusia: 20 de ani de închisoare pentru un regizor ucrainean de film

Regizorul ucrainean Oleg Sențov, opozant al anexării Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru “terorism”, în regim sever de detenţie.

Hotărîrea a fost luată de un tribunal din Rostov-pe-Don, oraş din sudul Rusiei.

Un colaborator al regizorului ucrainean, Alexandr Koltcenko, a fost condamnat și el la 10 ani de închisoare.

Ambii au fost judecaţi pentru “terorism”, “organizarea unui grup terorist” şi “trafic de arme”, într-un proces despre care acuzaţii au spus că este unul politic.

În timpul pronunţării verdictului, cei doi cineaşti au zîmbit și au intonat imnul Ucrainei.

În vîrstă de 39 de ani, Oleg Sențov a devenit cunoscut mai ales grație filmului Gamer, al cărui erou este un adolescent pasionat de calculatoare.

Acuzațiile

Regizorul ucrainean afirmă că a fost răpit se separatiștii pro-ruși pe teritoriul țării sale și preluat apoi de autoritățile moscovite.

Procuratura îl acuză că ar fi coordonat o grupare teroristă care, între altele, ar fi plănuit două atacuri în orașul Simferopol.

Coordonatoarea presupuselor activități teroriste ar fi fost gruparea radicală ucraineană Pravi Sektor – Sectorul Dreapta.

Oleg Sențov a spus la primul termen al procesului că nu recunoaște legitimitatea instanței care îl judecă.

Dosarul întocmit pe numele său se bazează în largă măsură pe mărturiile a doi bărbați condamnați deja la cîte șapte ani de închisoare.

Oleg Sențov califică procesul său drept unul motivat politic și susține că a fost bătut vreme de 24 de ore în încercarea de a fi silit să se recunoască vinovat.

Acuzațiile de tortură nu au fost investigate pînă acum – conducerea închisorii a răspuns că regizorul și-a provocat singur rănile și a sugerat că el ar fi un sado-masochist.

Printre cei care sprijină cauza lui Oleg Sențov se numără celebrul regizor rus Nikita Mihalkov, un apropiat al președintelui Putin și un susținător al anexării Crimeei.

Mai mulți cetățeni ucraineni au fost reținuți de oficiailtățile ruse în ultimul an – printre ei se numără Nadia Savcenko.

De profesie pilot militar, ea e la rîndul său judecată în sudul Rusiei, sub acuzația că ar fi ucis două persoane.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS