Rovana Plumb: Nu am primit, încă, nici o comunicare oficială în urma audierii mele

Eurodeputatul Rovana Plumb a transmis, joi, că nu a primit încă nici o comunicare oficială din partea Comisiei Juridice a Parlamentului European, în urma audierii sale.

Candidatura sa a fost respinsă.

Social-democrata recunoaște că au existat diferențe între declarația financiară depusă la Bruxelles și declarația de avere depusă la București.

„Azi am oferit colegilor europarlamentari din Comisia Juridică, așa cum mi-au solicitat, clarificări suplimentare.

Prevederi diferite au făcut să existe diferențe între declarația financiară conform codului de conduită al comisarilor depusă la Bruxelles și declarația de avere depusă în România.

Pînă la această oră nu am primit nici o comunicare oficială din partea Comisiei Juridice în urma audierii mele”, a transmis Rovana Plumb, într-un comunicat de presă.

Propusă de România pentru funcția de comisar pentru transporturi, candidata Bucureștiului a primit un vot negativ în Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a Parlamentului European.

Comisia a decis, cu unanimitate de voturi, să trimită o scrisoare Comisiei Europene în care să informeze că Rovana Plumb este în conflict de interese și că nu poate prelua funcția de comisar european.

Eurodeputatul nu a reuşit să-i lămurească pe membrii comisiei în legătură cu două împrumuturi consistente trecute în declaraţia de avere depusă în România (800.000 de euro, respectiv 800.000 de mii de lei).

Rovana Plumb ar fi fost întrebată în cadrul audierii despre cele 3 milioane de lei pe care Autoritatea Electorală Permanentă nu le va rambursa PSD, pentru campania de la europarlamentare și despre dosarul „Belina”, au declarat surse europene.

Preşedintele îi cere premierului să retragă „de urgenţă” nominalizarea Rovanei Plumb pentru postul de comisar european.

„Respingerea candidaturii Rovanei Plumb de către Comisia juridică a Parlamentului European reprezintă un nou eşec major al guvernării PSD, care aduce prejudicii României. Avem o nouă dovadă a incompetenţei premierului Viorica Dăncilă, care a crezut că în Uniunea Europeană poţi promova oameni în funcţii de conducere pe baza recomandărilor de partid şi a prieteniilor. (…) Îi solicit premierului Viorica Dăncilă să retragă de urgenţă nominalizarea doamnei Plumb pentru funcţia de comisar european”, spune şeful statului într-o declaraţie de presă.

Preşedintele îi acuză pe social-democraţii de acţiuni politice repetate care afectează profund imaginea României în străinătate.

De cealaltă parte, reprezentanții PSD susțin că mai sunt de trecut etape în ceea ce privește confirmarea Rovanei Plumb în postul de comisar european. PSD dă asigurări, totuși, că are variante alternative.

Votul pentru viitorul executiv comunitar este programat pe 8 octombrie.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS