Confidenţialitate

România va avea cea mai mică producție de porumb din ultimii 15 ani, anunță Ministerul Agriculturii

Ministrul Agriculturii anunță că România va avea cea mai mică producție de porumb din ultimii 15 ani. În 2022, cantitatea recoltată este cu aproximativ 40% – 50% mai mică faţă de anii trecuţi. Porumbul a fost una dintre culturile cele mai afectate de seceta din această vară.

Potrivit ministrului Petre Daea, într-o declarație pentru Agerpres, chiar dacă vorbim despre cea mai mică recoltă de porumb din ultimii 15 ani, aceasta va asigura necesarul pentru consumul intern, ba chiar va rămâne și pentru export.

La porumb nu s-a încheiat recoltatul pe întreaga suprafaţă, dar până la această dată producţia medie este de 3.000 de kilograme la hectar, ceea ce înseamnă mult sub media anilor normali în România, când la această cultură se obţineau între 5 şi 6 tone la hectar, spune ministrul Agriculturii.

Potrivit acestuia, și alte țări din Europa vor avea producțiile afectate, pentru că seceta s-a resimțit în întreaga regiune.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, România a ocupat anul trecut primul loc în UE din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu porumb, cât şi al producţiei, obținând aproape 15 milioane de tone, în condițiile în care consumul intern este estimate la aproximativ 7 milioane de tone.

Citește și: Producția de grâu din acest an este una bună. Avem și pentru export, spune Petre Daea