România e în careul de ași al Mondialului feminin de handbal

Naționala feminină de handbal s-a calificat în semifinalele Campionatului Mondial din Danemarca.

România a învins țara gazdă cu scorul de 31-30, în ultimele secunde ale prelungirilor.

Golul victoriei a fost înscris de Ada Nechita.

România, care a eliminat campioana mondială en-titre, Brazilia, va întîlni în semifinale naționala  Norvegiei.

Marcatoarele echipei României au fost Neagu (15 goluri), Brădeanu – 5, Manea – 3, Nechita – 3, Buceschi – 3, Ardean-Elisei -2.

Cele două echipe au mai jucat în aceeaşi sală, la Campionatul European din 2010.

Atunci, românia a cîștigat bronzul: a învins Danemarca în finala mică.

Tot miercuri, în celelalte meciuri din sferturile de finală s-au înregistrat rezultatele: Olanda – Franţa 28-25 (15-12), Polonia – Rusia 21-20 (11-9) şi Norvegia – Muntenegru 26-25 (13-11).

Astfel, în semifinalele Campionatului Mondial vor juca Olanda cu Polonia şi România cu Norvegia, în timp ce învinsele Franţa, Rusia, Muntenegru şi Danemarca vor evolua pentru clasarea finală pe locurile 5-8.

Obiectivul naţionalei României la CM din Danemarca a fost clasarea pe unul dintre primele opt locuri.

Semifinalele se vor disputa vineri.

Campionatul Mondial reprezintă şi un criteriu de calificare la Jocurile Olimpice de la Rio.

Cîștigătoarea competiţiei obţine calificarea direct, în timp ce echipele de pe locurile 2-7, alături de alte şase naționale, vor avea drept de joc la turneele preolimpice, programate în perioada 18-20 martie 2016.

La ediţia din 2013, echipa României s-a clasat pe locul al zecelea, ultima medalie mondială – cea de argint – datînd din 2005.

Echipa României este singura din lume care a participat la toate ediţiile Campionatului Mondial.

Cristina Neagu: “Am cîștigat împotriva tuturor”

De departe cea mai bună sportivă de pe teren, Cristina Neagu s-a referit în declarațiile de după meci la parcursul foarte ezitant din grupe al României, dar și la criticile formulate de unii tehnicieni și comentatori la adresa echipei și a antrenorului Tomas Ryde.

Invitată la Dolcesport, Cristina Neagu a spus că echipa a demonstrat încă o dată că este foarte unită:”Am câștigat împotriva absolut tuturor. Și cînd spun <<absolut tuturor>>, chiar vreau să spun tuturor. Le mulțumesc celor care au crezut în noi și sunt extrem de mîndră de fete. Să le fie rușine celor care ne-au criticat așa de devreme, după acele înfrîngeri din grupe!”.

Cît despre viitoarea adversară, una redutabilă, Cristina a declarat: “Norvegia este Norvegia. Ne bucurăm la cald de acest meci întîi, apoi vom da totul pentru următorul. Vom da totul pe teren, cel puțin cum am făcut-o în ultimele două meciuri”.

“Ne bucurăm acum, ne relaxăm, mîine ne vom gândi la Norvegia”, a adăugat antrenorul Tomas Ryde. În opinia sa, “totul e posibil la această fază a turneului – ați văzut atîtea surprize.”

Președintele Federației Române de Handbal, Alexandru Dedu, a spus la rîndul său la Dolcesport că jucătoarele naționalei “au demonstrat ceva fantastic: că românii se pot bate pînă la final. Asta e cel mai important”.

“Este lucrul care m-a făcut să-mi dea lacrimile: puterea de luptă a acestei echipe. Ratăm un 7 metri în ultima secundă (a timpului regulamentar de joc, n.r.) și tot cîștigăm. Este un lucru fantastic și de asta este echipa asta mare, pentru că nu cedează”.

„Să fim alături de România, pentru că  – indiferent de rezultate –  ne reprezintă”, a adăugat Alexandru Dedu.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS