Confidenţialitate

Reuniunea UE de la Bulboaca, Republica Moldova: Iohannis și Zelenski au semnat o declarație comună

Presedintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire bilaterală cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, în cadrul summitului comunității politice europene care are loc în Republica Moldova.

Cei doi presedinti au semnat o declarație comună, prin care România se angajează să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar, în fața invaziei brutale a Rusiei – transmite mai multe detalii corespondentul Europa Fm, jurnalistul Euronews, Cristian Citre.

Zeci de șefi de state și de guverne de pe întreg continentul european, cu excepția celor din Rusia și Belarus, s-au reunit în Republica Moldova la cel de-al doilea summit al Comunității politice europene.

Organizat la Castelul Mimi din satul Bulboaca, aflat la periferia capitalei Chișinău, summit-ul a fost calificat drept un mare succes.

Prezent la reuniune, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că următorul obiectiv al țării sale este să fie primită în NATO.

Liderul de la Kiev a avut o întrevedere cu președintele Klaus Iohannis, ocazie cu care au semnat o declarație comună prin care România a promis să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar și să susțină accederea țării vecine în Alianța Nord-Atlantică îndată de condițiile vor fi îndeplinite.

De altfel, securitatea și pacea, securitatea energetică și interconectivitatea au fost subiectele principale ale reuniunii la nivel înalt.

Semnalul transmis de prezența aproape a tuturor liderilor europeni în același loc a fost unul de unitate împotriva atrocităților comise de Rusia și de solidaritate și sprijin cu și pentru țările din regiune afectate de război.

Pentru Republica Moldova evenimentul a fost calificat drept cel mai important din istoria țării și a fost un semnal important de susținere pentru parcursul european al Chișinăului.

Foto: Președinția României