Confidenţialitate

Reuniune ONU după atacurile asupra centralei nucleare de la Zaporojie. Organizația vrea să trimită experți pentru a face verificări

Consiliul de Securitate al ONU discută, joi, despre situația centralei nucleare de la Zaporojie, din Ucraina, în condițiile în care bombardamentele de la sfârșitul săptămânii trecute au creat mici pagube la această unitate. Organizația Națiunilor Unite vrea să trimită experți care să facă verificări. Măsurătorile de radiații indică niveluri normale.

Un accident la centrala nucleară de la Zaporojie, aflată în mijlocul războiului, ar pune în pericol sănătatea publică și mediul atât în Ucraina, cât și în țările învecinate sau chiar la distanțe mai mari, avertizează șeful Agenției Internaționale pentru energie Atomică, Rafael Mariano Rossi.

El va informa, joi, Consiliul de Securitate al ONU despre situația gravă cu care se confruntă centrala ucraineană și va solicita ca experți ai agenției pe care o conduce să meargă în Ucraina pentru a verifica situația în teren.

Autoritățile din România spun că păstrează permanent legătura cu vecinii ucraineni. Ministrului Mediului, Tanczos Barna afirmă că niciodată, de la începutul războiului, nivelul de radiații nu a crescut nici în țara vecină, nici la noi.

„Datele validate, cele transmise la Agenția Internațională, nu justifică în niciun fel îngrijorările din spațiul media sau de la nivelul populației. De la începutul războiului, validările de date se fac continuu, zilnic, în perioadele în care am avut situații sau informații din Ucraina cu privire la o potențială activitate nucleară sau probleme potențiale la aceste centrale. Toate aceste date certifică faptul că nivelul radiațiilor în perioada războiului nu a crescut niciodată, nici în Ucraina nici în România”, a spus, miercuri, Tanczos Barna.

Centrala de la Zaporojie este ocupată de ruși dar operează cu personal ucrainean.

Ultimele bombardamente ar fi  creat pagube minore, spun autoritățile ucrainene. Adică au fost afectați anumiți senzori, dar și sistemul extern de alimentare cu energie electrică, iar un reactor a fost deconectat de la reţea.

Daune la reactoare nu au fost însă, iar măsurătorile de radiaţii disponibile au continuat să indice niveluri normale.

Citește și: Interzicerea importului de cărbuni din Rusia în UEa intrat în vigoare | AUDIO

Sursa foto: Captură foto / NEXTA