Retrospectiva Video Radio 2015: locul al doilea

Ca să regăsim al doilea dintre cele mai bune filme străine distribuite în România anul acesta trebuie să ne întoarcem multișor în timp.

Spre sfîrșitul lui ianuarie, intra în cinematografele noastre Mommy/Mami, film care cîștigase în 2014 Premiul Juriului la Festivalul de la Cannes.

Altfel spus, fusese foarte aproape de a încasa trofeul, La Palme d’Or.

Cu sau fără aceste distincții, Mommy, un film canadian „ca-n viață”, este buzduganul care anunță sosirea în prima linie a regizorului canadian Xavier Dolan, unul dintre cei mai talentați cineaști ai momentului.

În egală măsură o dramă de familie, comentariu social și chiar comedie, Mami este cel mai clar semn al maturizării lui Dolan.

Personajele principale – o mamă singură, un copil turbulent și o vecină traumatizată – livrează cîteva dintre cele mai emoționante și mai puternice momente cinematografice din ultimii ani.

Dar regizorul supralicitează cu o găselniță trăsnet în ceea ce privește formatul și cu o sensibilitate pop care reușește să-i facă și pe cusurgiii cei mai cusurgii s-o suporte pe Celine Dion.

 

Nici să vrea, filmul acesta n-ar putea fi mai diferit de ceea ce ni se servește în mod curent în sălile de cinema: poveste brici,  extrem de credibilă, umor firesc și vreo cîteva alegeri de ordin tehnic perfect justificate, nu folosite „la plesneală”.

Pe punctul de-a începe filmările la primul său lungmetraj în limba engleză, Xavier Dolan este unul dintre pariurile Video Radio: vedeți-i filmele acum, înainte să-l descopere toată lumea!

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.