Retrospectiva Video Radio 2015: cele mai bune filme străine (locurile 10 și 9)

Săptămîna trecută am pus în ordine cele mai bune filme românești ale anului, acum a venit rîndul celor străine.

Top 10 Video Radio este, de fapt, un top 11: nici de data aceasta nu ne-am putut abține și am mai strecurat ceva pe lista filmelor de neratat din 2015.

În plus, la sfîrșitul săptămînii vom face și un clasament al filmelor care n-au stîrnit (încă?) interesul distribuitorilor români, dar care au rulat în festivalurile organizate în România sau care au putut fi văzute pe diverse platforme online.

Începem, deci, în sens invers, de la poziția a zecea.

Povești trăsnite, regizat de argentinianul Damián Szifrón, este o comedie neagră despre cum, stresați peste măsură, avem tot dreptul să ne ieșim rău din pepeni.

Poate un film de gen să fie convingător în fiecare secundă? Absolut! Între altele, Povești trăsnite (Relatos salvajes) include cea mai bună încăierare pe-o autostradă din trecutul recent: nu știi dacă să rîzi isteric sau să ți se facă frică.

Cronica Video Radio a acestui film este de găsit aici.


În Marțianul, aflat pe a noua poziție a clasamentului nostru, Matt Damon o face pe clovnul interstelar.

Blockbuster relaxat, popularizare ca pe vremuri a științei (mai puțin în ceea ce privește furtuna de pe Marte care pune intriga în mișcare), umor morbid și scatologic. Cel mai răsărit film recent al lui Ridley Scott, după rateurile Exodul și Prometheus.

Omul a păcălit o hărăbaie de film pentru multiplexuri să îmbrace hainele unui episod pierdut din Star Trek și i-a adăugat spectaculozitatea unui show tv despre cum să supraviețuiești în condiții extreme. Un blockbuster care se bazează pe experimente științifice în locul efectelor speciale – așa ceva chiar nu apare prea des.

La data premierei, în octombrie, am profitat de ocazie ca să mai ascultăm și-un pic de David Bowie, fără a cărui muzică pare aproape imposibil, în momentul de față, să faci un film despre explorarea spațiului cosmic.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La egalitate pe cea de-a noua poziție se află American Ultra, cel mai subversiv film pentru publicul larg din acest an.

Jesse Eisenberg pe post de agent FBI în adormire, fumător de marijuana îndrăgostit cui de Kristen Stewart, dar în pericol să fie “eliminat”.

La adăpostul tuturor clișeelor filmului de acțiune, pe care le face praf cu metodă, American Ultra vorbește de fapt despre libertatea individuală în epoca supravegherii statale 24 din 24.

Totul, pe deasupra, cu un zîmbet în colțul gurii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS