Confidenţialitate

Republica Moldova: Litrul de benzină trece pragul psihologic de 30 de lei | AUDIO

În Republica Moldova, litrul de benzină trece pragul psihologic de 30 de lei. Prețul e stabilit zilnic de Autoritatea pentru Reglementare Energetică, iar aceasta dă vina pe creșterea cotațiilor internaționale la benzină și pe cursul de schimb. În lei românești un litru de benzină cumpărat la Chișinău ar fi aproape 7.5 lei. La noi însă benzina a trecut de 8 lei, iar motorina se îndreaptă spre 9.

ANRE din Republica Moldova a stabilit că pe 19 mai prețul benzinei va crește cu 31 de bani

Autoritatea Națională pentru Reglementare Energetică din Republica Moldova a stabilit că în data de 19 mai prețul benzinei va crește cu 31 de bani, astfel că plafonul maxim pentru un litru va ajunge la 30 de lei și 9 bani, iar motorina va costa 27 de lei și 48 de bani, cu 8 bani mai puțin. Oficialii susțin că, spre deosebire de ultimele 2 luni, acum a crescut prețul tonei de benzină, în vreme ce motorina s-a ieftinit.

Potrivit ANRE, prețurile carburanților au crescut ca urmare a cererii tot mai mari de combustibil din partea Ucrainei și în contextul intenției Uniunii Europene de a renunța, până la sfârșitul anului, la importul de țiței din Rusia.

Din septembrie anul trecut, de când ANRE stabilește zilnic prețul maximal pentru carburanți, benzina s-a scumpit cu mai mult de nouă lei, iar motorina – cu peste 11 lei.

Un litru de benzină la Chișinău, în lei românești, ar fi de 7 lei și 48 de bani, iar un litru de motorină ar fi 6 lei și 85 de bani

În lei românești, dacă ați alimenta de la Chișinău ați plăti pentru un litru de benzină 7 lei și 48 de bani, iar pentru motorină 6 lei și 85 de bani. La noi însă benzina a trecut de 8 lei, iar motorina se apropie de 9 lei.

Pe de altă parte, discrepanțele între veniturile populației din cele două țări sunt flagrante. Un cetățean moldovean care câștigă salariul mediu, dacă ar fi plătit în lei românești ar avea un venit brut de 2.434 de lei. În România salariul mediu brut de de peste 2.5 ori mai mare – peste 6.300 de lei.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Criză în Sri Lanka: Țara a rămas fără stocuri de benzină și are nevoie urgentă de bani pentru a plăti importurile esențiale

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.