Confidenţialitate

REPUBLICA FANTASTICĂ ROMÂNIA: Un primar din Gorj a cumpărat peste 200 de instrumente muzicale, dar nu are cine să cânte la ele

Localnicii din comuna gorjeană Arcani s-au trezit că primarul a cumpărat sute de instrumente muzicale pentru căminul cultural. Achiziția a fost făcută cu fonduri europene.

Contractul de aproape 300 de mii de lei pentru achiziționarea a 212  instrumente muzicale pentru Căminul Cultural din Arcani a fost câștigat de o firmă din Brăila. 

Potrivit Gorjonline, lista instrumentelor cuprinde: 6 saxofoane, 6 mandoline, 8 acordeoane, 6 țambale, 9 cimpoaie, 9 tromboane, 19 viori electrice, 4 piane, 5 clarinete, 14 naiuri, 45 flaute, 45 fluiere, 25 trompete.

Primarul comunei Arcani, Aristică Daniel Coiculescu, a declarat pentru Observator că decizia a fost luată după discuții cu localnicii: “În urmă consultărilor cu cetățenii, cu foarte mulți intelectuali, inclusiv cu unul dintre cei care contestă în ziua de astăzi lucrurile, a reieșit partea culturală pe primul loc.” 

Problema este că în comună nu are cine să cânte la instrumentele respective. Sunt circa 1.300 de locuitori, iar la școală nu sunt nici 50 de copii. 

Aristică Daniel Coiculescu, primarul din Arcani se apără: “Stați să ne înțelegem un pic. Nu trebuie să luăm în considerare numai câți copii învață în școala din Arcani. Dacă-mi vine un adult de 40 de ani și vrea să se instruiască? Ce-i spun? Nu mai ai instrumente?”

Totuși, primarul nu e descurajat. Visează chiar ca instrumentiştii instruiţi la căminul cultural să plece în turnee pentru a face cunoscută comuna Arcani în întreaga ţară.

Sursa foto: Facebook/Primaria Arcani

Vlad, George și Luca au vorbit despre acest subiect în Deșteptarea. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.