Confidenţialitate

Republica Fantastică România: La Primăria din Botoșani s-au tot schimbat tramvaie pe autobuze până când au rămas și fără bani de plătit autobuzele, și fără tramvaie | VIDEO

La Republica Fantastică România, Vlad George și Luca au discutat despre povestea lui Dănilă Prepeleac – prima parte, cea în care eroul lui Creangă pleacă la târg cu boii și se-ntoarce cu punga goală, după care prăpădește și carul cu boi al fratelui, pentru că, vorba lui Creangă, “tot un bou ș-o belea”.

Dănilă Prepeleac modern e pe undeva tot prin nordul Moldovei, de unde s-o fi inspirat pentru poveste și Creangă. Tradițiile nu mor. Povestea adevărată se-ntâmplă la Botoșani, unde niște Prepeleaci de la Primărie au tot schimbat tramvaie pe autobuze până când au ajuns și fără bani de plătit autobuzele, și fără tramvaie, și, foarte probabil, și fără autobuzele luate în leasing, până la urmă.

În Botoșani transportul public beneficia de linii de tramvai – ceva ce nu orice oraș are. În urmă cu vreo 3 ani, primăria a venit cu ideea să modernizeze calea de rulare a tramvaielor, printr-un proiect finanțat cu bani europeni. 30 de milioane de euro.

Tramvaiele au fost scoase de pe linii și, cum-necum, a început măcar ca idee procesul de reabilitare, ce urma să dureze până în 2025. Ministerul Dezvoltării urma să ofere, în schimb, la terminarea reabilitării, tramvaie noi.

Cu ce să înlocuiești tramvaiele, cât urma să dureze refacerea liniilor? Normal, cu niște autobuze.

Așa că primăria a luat în leasing operațional niște autobuze noi de la o companie turcească. Prețul, deloc mic – primăria Botoșani s-a angajat să plătească lunar cam 165.000 de lei pentru vehicule – o grămadă de bani pentru oraș.

“Adevărul” notează că la acest cost se mai adaugă cel puțin 80.000 de lei lunar pentru combustibil – deci, lunar, un sfert de milion de lei minimum, doar pentru operarea autobuzelor.

Cineva a făcut contractul pentru autobuze cu limită de kilometri, estimând că acestea vor face, anual, de aproape 4 ori mai puțin decât fac ele în realitate. Adică au zis 50.000 de km și ele fac 180.000 cel puțin. Iar ce-i în plus se plătește cu 2,5 lei pe kilometru.
Deci mergi cu autobuzul prin Botoșani în regim de taxi.

Evident, nu sunt bani pentru luxul ăsta inutil, așa că turcii probabil că-și vor lua autobuzele înapoi.

Nu-i nimic, poate merge proiectul cu tramvaiele? Păi, nu. Deși Ministerul Dezvoltării și-a făcut treaba și a găsit furnizorul de tramvaie noi pentru orașul Botoșani, fiind în curs procedurile de achiziție, primăria Botoșani nu a reușit să înceapă efectiv proiectul de reabilitare a șinelor, pe bani europeni, că n-au găsit nici cofinanțare, nici să adjudece lucrările. Deci proiectul a fost abandonat și șinele sunt scoase cu totul de pe străzile Botoșaniului.

Pe scurt, au vrut să modernizeze șinele cu bani europeni, au dat tramvaiele vechi, Ministerul Dezvoltării a luat pentru ei unele noi, ei au luat autobuze ca nababii, la preț de taxi pe kilometru, iar acum pierd tot.

Mai mult, pe 30 martie anul acesta, Consiliul Local a aprobat un plan de cumpărare de… autobuze electrice pentru Botoșani.

Foto: botosaneanul.ro