Confidenţialitate

Rectificarea bugetară este insuficientă pentru sectorul energetic și poate duce la un dezechilibru în întreg sectorul, spun asociațiile din domeniu

Rectificarea bugetară este sub 25% din necesarul pentru finanţarea plafonului la energie şi expune la un risc major capacitatea de a mai funcţiona a întregului sector energetic, avertizează Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie.

Prin proiectul de rectificare bugetară, Ministerul Energiei ar urma să primească mai putin de 8 procente din necesarul de finanţare estimat pentru achitarea diferenţelor dintre preţul real al facturilor consumatorilor non-casnici şi preţul plafonat al energiei.

Directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie, Daniela Dărăban:

„Furnizorii în continuare aplică aceste reduceri de preț, există deja o întârziere de 5 luni la decontarea sumelor pe care furnziorii le aplică, deși cadrul legal în vigoare prevede 45 de zile pentru decontarea plafoanelor. Pe lângă această întârziere vedem și o subfinanțare, însemnând că nu vor fi făcute aceste plăți, diferențele sunt foarte mari. Este foarte posibil să nu mai existe posibilitatea de a asigura energia necesară clientului final.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Totodată, si suma prevăzută pentru Ministerul Muncii este mult sub necesarul de finanţare a diferenţelor de cost pentru plafoanele aplicate consumatorilor casnici, atenţionează Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie.

Când un furnizor nu mai poate asigura energia necesară, consumatorul casnic este preluat automat de un altul, de pe piața de finanțare de ultimă instanță, ne-a explicat Daniela Dărăban:

„Dacă tot mai mulți clienți trec în furnizare de ultimă instanță, atunci se crează o mare problemă în sectorule nergetic, se dezechilibrează cumva cam tot sectorul. Pentru consumatori, și în piața de furnizare de ultimă instanță se aplică plafoanele de preț, deci imediat pentru consumator nu o să fie problemă de întrerupere de energie, dar noi vrem să nu ajungem acolo.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock