Războiul din Siria: cel puțin 16 civili au fost uciși

O mașină-capcană a explodat în apropierea unui convoi civil care transporta evacuați din orașele aflate sub controlul forțelor guvernamentale în apropiere de Alep.

Cel puțin 16 persoane au fost ucise.

Explozia a distrus mai multe microbuze și a incendiat cîteva alte automobile.

Convoiul aștepta la un punct de control din localitatea Rashidin, aflată într-o zonă controlată de rebeli.

Mii de persoane evacuate din marile orașe ale Siriei au rămas blocate, de vineri încoace, în regiuni aflate sub controlul diverselor părți implicate în războiul civil.

O recentă înțelegere prevede că aproximativ 30,000 de persoane din zonele cel mai grav afectate de conflict urmează să fie evacuate din două orașe controlate de rebeli și din alte două în care forțele guvernamentale și-au impus voința.

Potrivit însă agenției de știri France Presse, mai bine de 7,000 de persoane se află acum pe drum, iar soarta lor este incertă.

Națiunile Unite au calificat de curînd drept „catastrofală” situația în care se găsesc locuitorii celor patru orașe la care face referire acordul.

Potrivit ONU, peste 64,000 de civili sunt supuși unor diverse forme de violență.

Copii care se sinucid

Nu avem hrană și nici apă de băut„, a declarat agenției de știri Reuters Ahmed, un tînăr în vîrstă de 24 de ani din orașul Madaya.

El se află, alături de alte persoane, într-o autogară din Alep, așteptînd să plece spre un loc mai sigur.

Suntem triști și furioși din cauza celor întîmplate„, a adăugat el.

Asediat vreme de peste un an, orașul Madaya a rămas fără rezerve de hrană și materiale sanitare, iar alimentarea cu electricitate s-a întrerupt.

Mulți dintre locuitorii lui suferă de malnutriție, iar organizația neguvernamentală Salvați Copiii afirmă că numeroși minori s-au sinucis.

Potrivit ONU, cel puțin 250,000 de oameni au fost uciși în războiul din Siria.

Totuși, Națiunile Unite nu au mai actualizat acest bilanț din august 2015 încoace.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, o organizație neguvernamentală cu sediul în Marea Britanie, spune că numărul morților trece de 320,000.

Potrivit altor estimări, numărul victimelor s-ar apropia de 500,000.

Mai bine de 5 milioane de persoane – în majoritate femei și copii – au fugit din Siria și s-au refugiat în țările învecinate sau pe teritoriul Uniunii Europene.

Cei mai mulți dintre refugiați au ajuns în Liban, Iordania și în Turcia.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS