Raportorul ONU pentru tortură, îngrijorat de posibila extrădare a lui Assange în SUA

Raportorul special al ONU pentru tortură şi alte tratamente crude, inumane sau degradante, Nils Melzer, a estimat vineri că Julian Assange nu poate beneficia de un ”proces echitabil” în Statele Unite.

Washingtonul a cerut extrădarea fondatorului WikiLeaks pentru acte de ”piraterie informatică’.

Nils Melzer, care este şi profesor de drept internaţional, a estimat că Ecuadorul nu a respectat ”drepturile procedurale” ale lui Assange în timpul expulzării sale, joi, din ambasada ecuadoriană la Londra.

Avem mari îngrijorări, în interiorul comunităţii apărătorilor drepturilor omului, cu privire la drepturile fundamentale ale domnului Assange.

Suntem foarte îngrijoraţi de maniera în care aceste drepturi vor fi respectate dacă domnul Assange va fi în final extrădat în SUA”, a explicat Melzer într-un interviu pentru France Presse.

Fondatorul WikiLeaks a fost arestat de poliţia britanică joi.

Agenţii au fost invitaţi să intre în ambasada Ecuadorului la Londra, unde Assange se refugiase din 2012.

El a fost găsit vinovat de un tribunal londonez de încălcarea condiţiilor eliberării pe cauţiune, în cazul unui mandat emis în anul 2010 pentru acuzaţii de abuz sexual în Suedia.

În afara mandatului de arestare britanic, Julian Assange face obiectul unei cereri de extrădare în SUA pentru ”piraterie informatică”.

Solicitarea autorităţilor americane va fi examinată pe 2 mai.

Cazul se referă la cîteva dintre cele mai compromițătoare dezvăluiri despre acțiunile soldaților americani în Afganistan și Irak.

Raportorii speciali ai ONU sunt mandataţi de Consiliul pentru drepturile omului al ONU, dar ei nu vorbesc în numele acestei organizaţii, deşi primesc un ajutor logistic din partea Naţiunilor Unite.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS