Confidenţialitate

Rafila: Estimăm 10.000 de cazuri COVID-19 pe zi la finalul lunii august. Rămâne de văzut dacă se confirmă | VIDEO

În săptămâna 27 iunie – 3 iulie 2022 au fost confirmate peste 7.700 de cazuri de COVID-19, dintre care peste 1,300 au fost persoane reinfectate cu virusul SARS-CoV-2. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat luni că au fost structurate două scenarii COVID pentru România. Dacă primul scenariu arată că vârful noului val va avea loc în perioada 7 – 10 august, al doilea scenariu este „mai puțin optimist” – conform declarației ministrului Sănătății – și presupune o creștere a numărului de cazuri de până la 70.000 de îmbolnăviri pe săptămână, prin urmare 10.000 de infectări pe zi. Alexandru Rafila a declarat că „rămâne de văzut dacă se va confirma”.

„Estimăm o creștere în perioada următoare, fără să avem posibilitatea unei predicții extrem de riguroase. Avem 2 scenarii:

  • S1: Vârful acestui mini-val sau val, o să vedem în funcție de numărul de cazuri, o să fie între 7 și 10 august.
  • S2: Mai puțin optimist, în care vârful acestui val va fi spre sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie, cu un total săptămânal de cazuri de circa 70.000, asta înseamnă 10.000 de cazuri pe zi. Rămâne de văzut dacă acest lucru se va confirma în acest fel. Din ce am citit, prezumția este că vârful acestui val în Europa va fi undeva la sfârșitul lunii iulie. Știți că noi avem un decalaj de circa 2 săptămâni față de restul UE. Din cauza asta, un scenariu rezonabil probabil că o să fie între 14 și 21 august. Acestea sunt date care sunt pur informative, nu reprezintă niciun fel de angajament”, a declarat Alexandru Rafila luni, 4 iulie 2022.
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Principalele declarații ale ministrului Sănătății:

  • În săptămâna 27 iunie – 3 iulie au fost confirmate 7726 cazuri, dintre care 1307 sunt persoane reinfectate;
  • La ATI au fost internate 52 de persoane, dintre care 25 au fost persoane nevaccinate;
  • În spitale au fost internate 922 de persoane;
  • Au fost raportate 16 decese.
  • Vom avea 10.00 de cazuri pe zi la finalul lunii august, însă rămâne de văzut dacă aceste lucruri se vor confirma în vreun fel;
  • Vârful cazurilor în Europa va fi la finalul lunii luni, iar, după cum știți, noi avem un decalaj de două săptămâni;
  • Vom repune în funcție centrele de testare;
  • Am contactat DSP-urile privind pregătirea unei eventuale creșteri a numărului de cazuri;

Știre inițială

În ultimele trei săptămâni cazurile de Covid-19 au crescut simțitor în țara noastră. Este așteptată o nouă creștere inclusiv pentru săptămâna care tocmai s-a încheiat, 27-3 iulie.

Aproape 4.000 de persoane au fost confirmate cu Covid-19 la jumătatea lunii iunie, adică între 20 și 26 iunie. Erau raportate și 13 decese.

Numărul de cazuri confirmate era atunci aproape dublu față de săptămâna 13-19 iunie, când aproximativ 2.600 de îmbolnăviri au fost raportate. La aceste cifre se adăugau și 12 decese.

De altfel, specialiștii au avertizat că țara noastră se va confrunta cu o creștere a cazurilor de Covid-19 mai ales în perioada de toamnă.

Totuși, profesorul în sănătate publică Răzvan Cherecheș a spus la Europa FM că virusul nu va mai crea probleme similare celor din ultimii doi ani.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: România se va confrunta cu o creștere a numărului de îmbolnăviri COVID din toamnă. Cherecheș: „Vor fi cazuri ușoare sau moderate” | AUDIO