
Tragerile cu rachete antigrindină au fost suspendate pe termen nedeterminat. Este anunțul făcut de ministrul Agriculturii, în contextul în care marți, 15 aprilie, ar fi trebuit să înceapă sezonul pentru combaterea căderilor de grindină. Totuși, niciun punct de lansare din țară nu va fi activat.
În anii trecuți, 15 aprilie era data la care începea sezonul de combatere a căderilor de grindină cu rachete cu iodură de argint. Lansările sunt însă blocate în acest an, anunță ministrul Florin Barbu, care spune că a cerut Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor omologarea sistemelor și realizarea unui studiu de impact asupra mediului.
Decizia a venit în urma protestelor și solicitărilor venite de la fermieri Vrancea și Prahova care, în contextul secetei din ultimii ani, au acuzat că rachetele antigrindină alungă norii și, implicit, ploaia. Așa se face că anul trecut, în Prahova activitatea a fost interzisă printr-un ordin de ministru, iar în Vrancea sezonul de trageri s-a încheiat mai devreme. Ordinul a fost atacat în instanță, dar a fost menținut de Tribunalul București, spune ministrul Florin Barbu.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: „Până la definitivarea acestor două obiective nu se va lansa cu rachete antigrindină”
„În cadrul Agenției Antigrindină nu se vor executa trageri, întrucât am solicitat agenției ca aceste puncte cu care se trag să fie omologate și mai mult decât atât, să aibă un studiu de impact asupra mediului. Până la definitivarea acestor două obiective nu se va lansa cu rachete antigrindină. Mai mult de atât, ordinul pe care l-am dat anul trecut a fost atacat. Tribunalul București a respins cererea celor care au atacat acest ordin. În continuare, activitatea de tragere va fi suspendată”, a declarat ministrul Florin Barbu.
Pomicultorii se tem că lipsa intervențiilor antigrindină le va distruge culturile
Agricultorii de cultură mare au fost cei care au contestat rachetele antigrindină și au cerut studiul de impact, în vreme ce viticultorii și pomicultorii se tem că lipsa intervențiilor antigrindină le va distruge culturile, aceștia fiind, de altfel, cei care s-au adresat instanței.
O decizie privind funcționarea sistemului antigrindină va fi luată doar după ce Autoritatea care îl administrează va finaliza ceea ce i s-a cerut de la Minister. Până atunci însă, lansările rămân suspendate.
Sursa foto: Ministerul Agriculturii