Confidenţialitate

Răceala

Aceasta se manifestă prin: dureri de gât sau înroşirea acestuia, dureri de cap şi febră, înfundarea nasului sau scurgerea de secreţii nazale, strănut, respiraţie dificilă.

Răcelile apar la 2-3 zile de la infecţie şi durează între 2 şi 14 zile, peste 2/3 din bolnavi vindecându-se în cel mult 1 săptămână.

În cazul în care simptomele persistă mai mult de 2 săptămâni, înseamnă că aceasta este mai mult decât consecinţa unei răceli, ea poate fi consecinţa unei alergii.

Cauze

Deşi există peste 200 de virusuri diferite care produc răceala, un procent de 30-50% dintre cazurile de răceală sunt produse de virusuri neidentificate.

Deşi foarte multe persoane cred că răceala apare în urma expunerii la frig sau atunci când copii sunt cu capul descoperit, studiile au arătat că aceste ipoteze influenţează nesemnificativ apariţia răcelii.

Prezenţa polipilor nazali, a bolilor alergice care afectează mucoasa nazală, şi a stresului prelungit, cresc riscul producerii răcelii.

Simptome

Răceala se manifestă prin:
– dureri de gât sau înroşirea acestuia
– dureri de cap
– febra
– înfundarea nasului sau scurgerea de secreţii nazale
– strănut
– respiratie dificilă

Răceala se poate complica sau asocia uneori cu o infectie bacteriana a gâtului (amigdalelor) sau a sinusurilor, apărând dureri faciale severe, la nivelul sinusurilor, febra mai ridicată, secreţii de la nivelul gâtului eliminate prin tuse, situaţie în care este nevoie de mai multă atenţie medicală.

Tratament

În cazurile necomplicate, ai nevoie doar tratamentul simptomatic:
– repaus la pat
– aspirina şi paracetamol pentru febră şi pentru durerile de cap
– aport crescut de lichide
– gargară cu apă caldă cu sare, vitamina C

Unele studii de actualitate au arătat că folosirea exagerată de aspirină creşte riscul apariţiei sindromului Reye.

Sindromul Reye este o complicaţie a gripei, care se caracterizează prin afectarea cu predilecţie a ficatului şi a creierului, se poate ajunge la coma şi uneori la moarte.

Pentru acest motiv, cel mai bine este evitarea consumului de aspirina in timpul gripei.

Antibioticele nu sunt necesare, întrucat ele nu distrug virusurile, ele fiind utile doar în cazul unor complicaţii bacteriene, ca sinuzita sau infecţiile gâtului.

Este recomandat să consultaţi medicul dacă aveţi simptomele unei răceli.