Queen – The Show Must Go On

Artist:
Queen
Titlu:
The show must go on

„The Show Must Go On” este una dintre piesele legendare ale trupei rock Queen, care vorbeşte despre efortul lui Freddie Mercury de a cânta în continuare în ciuda apropierii de finalul vieţii.

Solistul Queen era atunci pe moarte din cauza complicaţiilor provocate de SIDA, deşi boala sa nu fusese încă făcută publică. Freddie Mercury era atât de bolnav încât abia mai putea merge când trupa a înregistrat piesa în 1990.

The Show Must Go On” este o piesă scrisă de chitaristul trupei, Brian May, și inclusă în albumul “Innuendo”, din 1991.

A fost lansată ca single pe 14 octombrie 1991, cu șase săptămâni înainte ca Freddie Mercury să treacă în neființă.

Impactul emoțional pe care îl are piesa asupra fanilor este cu atât mai mare, cu cât e cunoscut faptul că în 1990, atunci când formația înregistra piesa, Mercury era grav bolnav. În acea perioadă suferea de SIDA, iar complicațiile bolii îl apropiau de sfârșitul vieții. Deși presa făcea speculații referitoare la starea lui de sănătate, Mercury a continuat să cânte.

Brian May a stabilit împreună cu Mercury tema, dar și o parte din versuri, iar apoi chitaristul a definitivat singur piesa.

Starea lui Mercury se agravase atât de mult, încât May a recunoscut că avea dubii legate de capacitatea fizică a acestuia de a mai putea cânta. Spre surprinderea lui May, atunci când a venit momentul să imprime piesa, Mercury, după ce a luat o gură zdravănă de vodka, s-a așezat şi a înregistrat vocea în stilul său magistral.

Textul piesei “The Show Must Go On” este plin de aluzii și metafore care fac referiri la determinare și la dorința furioasă de a trăi, în ciuda puterilor care se scurg.