Queen – I want to break free

Artist:
Queen
Titlu:
I want to break free

Piesa “I Want to Break Free” este scrisă de basistul QueenJohn Deacon, şi apare pe cel de-al unsprezecelea album, ”The Works”, din 1984.

Reacţiile pe care “I Want to Break Free” le-a produs asupra publicului din întreaga lume sunt diferite. În SUA a fost ţinta unor lungi controverse, la MTV a fost interzis, iar în ţările din Africa de Sud şi America de Sud a fost foarte apreciat, fiind considerat un adevărat imn împotriva opresiunii.

I Want to Break Free” este cunoscut pe plan mondial mai ales pentru vieoclipul său foarte larg dezbătut.

La propunerea toboşarului Roger Taylor, în prima partea a clipului, toţi membrii formaţiei apar îmbrăcaţi în femei, scenariul reprezentând o parodie adusă serialul britanic de televiziune “Coronation Street”.

Freddie Mercury joacă rolul unei gospodine care vrea să evadeze din propria viaţă, iar Brian May pe cel al unei casnice relaxate. Deacon interpretează o bătrână conservatoare, în timp de Taylor este o şcolăriţă care, la fel ca şi Mercury, vreo o viaţă diferită.

A doua parte a videoclipului este o coregrafie pusă în scenă de Royal Ballet, şi care îi aparţine lui Wayne Eagling, un prieten de-ai lui Freddie Mercury care a lucrat şi pentru “Bohemian Rhapsody”.

Regia clipului a fost realizată de David Mallet, iar filmările au avut loc în studiourile Limehouse, pe 22 martie şi 4 mai 1984. Secvenţe din acest video au fost folosite ulterior şi pentru ”The Show Must Go On”.

După lansarea albumului “The Works”, piesa a fost interpretată în aproape toate concertele live ale trupei Queen.