Confidenţialitate

Psiholog, despre copii în pandemie: Se simt prizonieri în familie. Orice interacțiune ajută | VIDEO

Alarmați de numărul mare de copii care se resimt din cauza distanțării sociale, psihologii de la Centrul DepreHub au creat un program special pentru copii și adolescenți: TeenLine. Lansată la finalul lunii ianuarie, platforma a primit deja solicitări de ajutor pentru 260 de cazuri.

Psihologul Yolanda Crețescu explică, la Europa FM:

“Foarte mulți dintre copii nu își mai pot gestiona tristețea interioară și se autovătămează, se taie. Părinții care văd un astfel de comportament trebuie să recurgă la specialist: nu e un moft, nu e o joacă, nu e o încercare de a atrage atenția. E un simptom: acolo depresia s-a instalat de ceva vreme.”

Copiii se simt prizonieri în relația de familie, pentru că nu au cealaltă componentă: interacțiunea cu ceilalți. Orice interacțiune, chiar și cu altă familie, este bună.”

În doar 6 săptămâni, la telefonul special pentru adolescenți al centrului DepreHub au apelat 260 de adolescenți. Linia specială a fost creată tocmai pentru că psihologii au constatat ce urme lasă asupra copiilor distanțarea socială și reducerea interacțiunilor cu cei de aceeași vârstă.

Peste 60 de psihologi voluntari au fost pregătiți pentru a oferi suport prin intermediul acestei platforme, conform unor protocoale specifice pentru depresie, anxietate, suicid, tulburări sexuale, tulburări de comportament, bipolaritate, borderline.

Prin intermediul proiectului TeenLine, tinerii au acces gratuit la:

  • Suport psiho-emoțional: numărul #teenline 0374.461.461 poate fi apelat 24/7 de adolescenții care experimentează situații de dezechilibru emoțional.
  • Psihoterapie gratuită pentru adolescenții din familii defavorizate. Pentru primul trimestru al anului 2021, depreHUB va aloca 190 de sesiuni de terapie gratuită. Selecția cazurilor se va face în funcție de gravitatea diagnosticului și de situația financiară a familiei.
  • Termometrul stării de bine – un instrument gratuit de screening al sănătății emoționale prin care adolescenții pot afla cât de afectată le este emoționalitatea.
  • Articole și materiale video – informații și sfaturi practice de la specialiști, prezentate într-un limbaj accesibil, și pe teme de interes pentru adolescenți, precum: școală, relații, sexualitate, vocație, bullying, jocuri online, nutriție, sentimente și tulburări emoționale.

Fondator al proiectului DepreHub, psihologul Yolanda Crețescu a explicat în ce fel sunt afectați, direct și indirect, copiii de stilul de viață impus de pandemie. Yolanda Crețescu a fost invitata lui Alice Iacobescu în emisiunea Piața Victoriei.