Proteste în mai multe orașe mari față de modificarea legilor justiției

ACTUALIZARE 22:54: Protestul din Piața Victoriei s-a stins. În fața sediului Guvernului au mai rămas cîteva zeci de persoane.

Protestatarii adunaţi în faţa sediului Guvernului au avut vuvuzele, tobe şi drapele tricolore şi au scandat, între altele, „Nu daţi înapoi – Venim peste voi!„, „Tudorele, nu uita, aşteptăm demisia!” „DNA să vină să vă ia!„, „Justiţie, nu corupţie!” şi „Hoţii! Hoţii!”.

La ora 21.00 manifestanţii au cîntat imnul de stat. De asemenea, conform apelurilor lansate în cursul zilei pe Facebook, ei au aprins luminile telefoanelor mobile.

După ce au intonat imnul, protestatarii au scandat îndelung „România fără PSD”, la un moment dat fiind lansat şi îndemnul să se plece în marş către sediul partidului de guvernămînt.

De asemenea, în Piaţa Victoriei s-a cîntat Imnul Golanilor,  şi s-a strigat şi împotriva fostului preşedinte Ion Iliescu.

Lumini au fost aprinse şi în celelalte oraşe în care au avut loc proteste – Cluj, Braşov, Iaşi.

La Cluj, manifestanţii au plecat în marş prin oraş, oprindu-se şi în faţa Prefecturii.

ACTUALIZARE 22:15: Jandarmeria a legitimat două persoane din București, în cursul manifestației împotriva intențiilor Guvernului de a modifica legile justiției.

Este vorba de doi bărbați care încercaseră să rupă cordonul de jandarmi format în fața Palatului Victoria, sediul Guvernului.

Cei doi vor fi amendați contravențional.

Georgian Enache, purtătorul de cuvînt al Jandarmeriei, a declarat la Europa FM că nu au avut loc alte incidente în cursul manifestației.

Dispozitivul nostru este unul clasic la protestul care se desfășoară în Piața Victoriei. Protest organizat pe rețele de socializare, la care au participat cîteva sute de persoane. Nu au fost evenimente semnificative până în acest moment. Două persoane au încercat să  forțeze cordonul de jandarmi. Persoanele au fost reținute, urmând a fi legitimate și a se lua măsuri împotriva lor”, a spus maiorul Georgian Enache.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De altfel, numărul protestatarilor strînși în Piața Victoriei a început să se reducă vizibil.

În jurul orei 21.00, în fața sediului Guvernului se strînseseră aproximativ 3,000 de oameni.

 


ACTUALIZARE 21.40: După ce au intonat imnul, protestatarii din București au scandat îndelung „România fără PSD”, la un moment dat fiind lansat şi îndemnul să se plece în marş către sediul social-democraţilor.

Lumini au fost aprinse şi în celelalte oraşe în care au loc proteste – Cluj, Braşov, Iaşi.

La Iaşi, în timpul manifestaţiei desfăşurate în Piaţa Unirii, a avut loc şi un incident.

O persoană a fost evacuată de către jandarmi din Piaţa Unirii, după ce a intrat într-un conflict verbal cu cei prezenţi.

Oamenii au început să huiduie, cerînd ca forţele de ordine să intervină şi să-l evacueze pe cel care polemiza cu cei prezenţi.


ACTUALIZARE 21:15: La manifestația din București participă în jur de 3-4,000 de persoane.

Participanții au aprins, la ora 21:00, luminile telefoanelor mobile și au cîntat imnul național.

Şi la Cluj s-a ieșit în stradă, însă în număr mai redus.

Manifestanţii au pancarte şi se rostesc discursuri.

Aproximativ 60 de persoane au ieșit în stradă şi la Braşov. De asemenea, şi la Făgăraş protestează  cîteva zeci de oameni.

La Iaşi, aproximativ 100 de persoane s-au adunat la proteste purtînd tricolorul şi steagul Uniunii Europene.

Unii dintre cei prezenţi poartă pancarte pe care scrie „Treziţi-vă pînă nu e prea tîrziu”, iar alţii scandează „Vrem valori, nu lichele”.

 


ACTUALIZARE 20.34: Numărul protestatarilor din Piața Victoriei din București a trecut de 1,000, transmit corespondenții Europa FM aflați la fața locului.

Justiție independentă, nu stat subordonat„: sub acest slogan au început, în jurul orei 20:00, mai multe manifestații împotriva propunerilor de modificare a legilor justiției.

Ministrul Tudorel Toader a propus săptămîna aceasta, între altele, schimbări semnificative în procedura de numire a procurorilor-șefi de la Parchetul General și de la DNA și trecerea Inspecției Judiciare – instituția care verifică activitatea procurorilor – în subordinea Ministerului Justiției.

În București, aproximativ 300 de persoane se strînseseră în Piața Victoriei în jurul orei 20:00.

Protestul a fost pus la cale de mai multe organizații civice.

Aproximativ 100 de oameni se strînseseră, de asemenea, în Brașov, în preajma sediului Prefecturii.

Manifestații asemănătoare sunt anunțate și în Bacău, Făgăraș, Galați, Cluj, Constanța și Craiova, dar și în străinătate – la Milano, Munchen sau Zurich, de pildă.

Reacție

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarat la Alba Iulia, că nu există îână în prezent nici o solicitare oficială adresată de instituţiile europene Guvernului României cu privire declaraţiile ministrului Justiţiei despre modificările sistemului judiciar.

El a calificat drept „zvonuri” informaţiile pe această temă apărute în spaţiul public.

Victor Negrescu a adăugat că ministrul Justiţiei ar urma să transmită la Bruxelles un document pe această temă.

Agenția de știri Reuters scria de curînd că membrii Comisiei Europene au cerut Guvernului să detalieze modificările propuse la legile justiţiei.

Comisia s-a arătat îngrijorată că ele ar putea fi un pas înapoi în lupta împotriva corupţiei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS