Confidenţialitate

Proprietățile benefice ale fructelor de pădure (P)

Fructele de pădure sunt perfecte ca o gustare. Deși le putem consuma pe tot parcursul anului, obținând astfel toate beneficiile lor, pe timp de caniculă sunt ideale pentru că sunt ușoare și hrănitoare, devenind astfel o gustare ideală. Acestea sunt foarte sănătoase și furnizează nutrienți esențiali pentru organism. Fragii, murele, agrișele sunt câteva dintre fructele pe care le numim fructe de pădure. Iată încă câteva.

Tipuri de fructe de pădure

Fructe de Acai

Acestea au o culoare violet închis datorită antocianilor, un pigment vegetal și antioxidant. Are dimensiuni similare cu cele ale unei afine. Este fructul palmierilor din pădurea tropicală braziliană, care cresc în zonele cele mai umede, foarte aproape de râuri. A fost descoperită de băștinași cu mii de ani în urmă și au început să o consume pentru numeroasele sale beneficii.

Căpșuni

Originea căpșunului nu este bine definită. Deși se consideră că este de origine europeană, în special din Alpi, alte surse indică faptul că este de origine chiliană. Acestea sunt foarte viu colorate. Este recomandat să le cumpărați pe cele care au fost cultivate organic, deoarece este unul dintre fructele care pot filtra cele mai multe pesticide datorită texturii sale aspre.

Fructe de Goji

Au un gust dulce-acrișor, o culoare roșie intensă și sunt considerate de unii nutriționiști ca fiind un superaliment datorită compușilor lor. Pot fi consumate singure, la micul dejun cu muesli sau cereale, în salate, în infuzii… Aceste fructe de padure sunt foarte versatile și ideale pentru toate mesele.

Afine

Acestea cresc în ciorchini și sunt albe la început, dar pe măsură ce cresc, devin de o frumoasă culoare albastră. Sunt folosite pentru a face gemuri și prăjituri, dar ideal este să fie consumate crude, deoarece astfel se obțin toate proprietățile lor. O porție de 14 mg asigură 25% din cantitatea de vitamina C de care avem nevoie pe zi.

Coacăze

Acest fruct provine din tufișul de coacăze și este o boabă de culoare roșie intensă, cu un gust dulce-acrișor. Crește pe dealuri și munți, se coace în sezonul de vară. Este folosit ca diuretic, deoarece este foarte depurativ, și, de asemenea, pentru a reduce inflamația intestinală. Poate fi folosit atât în mâncăruri dulci, cât și sărate.

Zmeură

Aparțin aceleiași familii ca și murele, deși au un gust mai acid și mai deosebit și mai puțini sâmburi. Puteți alege să le spălați și să le congelați pentru a le conserva mai bine. Le puteți adăuga direct congelate în smoothie-urile dumneavoastră preferate. Acestea sunt recomandate pentru faringită și pentru tratamentul diareei.

Beneficiile fructelor de pădure

– Pigmenții acestor fructe indică o prezență mai mare de antioxidanți, care sunt benefici pentru organism și au efect anti-îmbătrânire pentru piele.

– Acestea sunt bogate în polifenoli care ajută la reducerea radicalilor liberi și la prevenirea bolilor cardiovasculare, printre multe alte funcții.

– Acestea sunt o sursă de vitamina C, necesară pentru creșterea și repararea țesuturilor corpului și a pielii. În plus, acestea ajută la formarea neurotransmițătorilor care previn depresia.

– Sursă de fier. Foarte ușor de asimilat, deoarece vitamina C din fructele roșii ajută la asimilarea acestuia.

– Bogate în vitamina E, cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii care îmbunătățesc sistemul imunitar, pielea și părul.

Fructele de sezon, de padure, au un conținut ridicat de acid folic, care contribuie la formarea celulelor roșii din sânge, fiind astfel ideale pentru prevenirea anemiei. Împreună cu B12 și vitamina C, creează noi proteine.

– Conțin magneziu, benefic pentru apărarea organismului, pentru prevenirea diabetului de tip 2, întărește oasele, dinții și este un relaxant muscular.

– Bogate în potasiu, un mineral esențial pentru buna funcționare a organismului, de la nervi și mușchi la asimilarea substanțelor nutritive, la expulzarea deșeurilor din celule și acționează și ca diuretic.

– Acestea conțin fibre, ceea ce le face un aliat perfect împotriva constipației.

– Utile pentru îmbunătățirea circulației. Acestea ne protejează sistemul imunitar și combat colesterolul.

Foto: Zoe Schaeffer/Unsplash