Confidenţialitate

Proiectul de lege privind pensiile speciale a fost votat în comisiile de specialitate ale Senatului. Dezbaterile au fost de formă

În ciuda criticilor Comisiei Europene, nu au fost aduse noi modificări la proiectul de lege privind pensiile speciale, în afară de cele convenite de liderii coaliției. Miercuri este programat votul în plenul Senatului. 

Dezbaterea din comisiile de specialitate a Senatului a fost una pur de formă. A fost votat proiectul adoptat de guvern la finalul anului trecut cu micile modificări depuse ieri de liderii coaliției.

Potrivit acestora, pensiile speciale vor fi supraimpozitate cu 15%, dar doar partea necontributivă care depășește salariul mediu brut pe economie, adică suma de 6.800 de lei în prezent.

De asemenea, va fi interzis cumulul mai multor pensii speciale, iar majorarea pensiilor magistraților se va face în funcție de rata inflației, nu de indemnizațiile celor aflați în activitate.

Proiectul prevede că pensiile speciale vor fi în cuantum de 65% din salariul brut, inclusiv sporurile cu caracter permanent. Au fost eliminate din calculul pensiei speciale doar acele prime cu caracter ocazional.

Fac excepție magistrații, a căror pensie specială va fi în continuare mult mai mare, de 80% din indemnizația brută, inclusiv sporurile permanente.

De asemenea, proiectul mai prevede că nicio pensie specială nu va putea depăși salariul avut în perioada de activitate.

Comisia europeană a transmis guvernului că proiectul de lege nu respectă recomandările din PNRR, și anume reducerea consistentă a cheltuielilor cu pensiile speciale, reducerea inechităților dintre speciali și restul românilor, creșterea vârstei de pensionare și majorarea perioadei de contribuție la CAS.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Președintele CE la București: Sunt de acord cu un sprijin mai mare pentru fermierii români | VIDEO