Confidenţialitate

Proiect pentru atenuarea îmbătrânirii cu ajutorul inteligenței artificiale, lansat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca | AUDIO

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a lansat un proiect pentru atenuarea efectelor îmbătrânirii cu ajutorul inteligenței artificiale. Tehnicile inovative, care presupun și utilizarea de roboți, vor ajuta la stabilirea rapidă a unui diagnostic și vor fi folosite pentru asistarea la distanță a persoanelor în vârstă cu boli precum Alzheimerul, de exemplu. De asemenea, terapia presupune și dialogul direct cu roboții, fapt care le-ar reduce pacienților stresul și pierderile de memorie.

Considerat inițial un efect normal al îmbătrânirii, deficitul cognitiv minor este un sindrom care afectează persoanele în vârstă, dar nu numai, și provoacă tulburări de memorie si concentrare reprezentând un risc semnificativ de demență. De aceea, stabilirea rapidă a unui diagnostic este esențială. În acest context vin și tehnologiile inovative aduse de inițiativa Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

„Se achiziționează un set de date, se monitorizează pacientul, se folosesc tehnici de învățare automată, de inteligență artificială, care detectează și pune în fața unui medic sau a unui îngrijitor rezultatele, astfel ca acesta să aibă un semnal că persoana respectivă evoluează în bine sau nu”, a spus Ionuț Anghel, coordonatorul proiectului.

În lipsa tehnicilor de inteligență artificială, acest lucru ar trebui făcut cu mari eforturi de către medici sau îngrijitori, prin consultații și intervenții directe asupra pacienților, chiar prin internarea lor în centre de plasament.

„Beneficiile pentru persoanele în vârstă ar fi că și-ar putea păstra stilul de viață, să stea acasă, fără să mai meargă la spital, fără să facă parte din anumite programe de evaluare a stărilor. Acest lucru s-ar face automat prin sistem. Bineînțeles, noi nu decidem nimic, ci punem la dispoziția medicilor rezultatele”, a adăugat coordonatorul proiectului.

Proiectul Universității Tehnice este realizat în colaborare cu societăți din Norvegia, Italia și Elveția; are o valoare de 2 milioane de euro și va fi implementat pe o durată de 30 de luni.

Sursa foto: Unsplash / Possessed Photography

Citește și: Favipiravir va putea fi cumpărat din farmacii pe bază de prescripție medicală | AUDIO

Autor: Sandu Mureșan

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.