Profil: “Sultanul” Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan a ajuns în vîrful vieții politice din Turcia grație sprijinului constant pe care l-a avut din partea alegătorilor conservatori.

Populația de la orașe și elita intelectuală îl apreciază mult mai puțin, iar în străinătate a fost adesea condamnat pentru excesul de autoritate.

 

Date-cheie

1970-1980: activează în organizații islamiste și se înscrie în Partidul Bunăstării, al lui  Necmettin Erbakan

1994-1998: primar al Istanbulului, pînă cînd armata intervine în organizarea statală

1998: Partidul Bunăstării e scos în afara legii, Erdogan face patru luni de închisoare pentru incitare la ură religioasă

2001: se numără printre membrii fondatori ai Partidului Justiției și Dezvoltării

2002-2003: Partidul Justiției și Dezvoltării cîștigă alegerile, Erdogan e numit prim-ministru

2014: devine primul președinte al Turciei ales direct

 

Nu mai departe de luna trecută, Poliția a percheziționat sediul celui mai mare ziar din Turcia, Zaman.

Angajații acestuia au ieșit din clădire cu fețele însîngerate.

Ultima ediție publicată de redacția ziarului a deplîns “una dintre cele mai negre zile din istoria presei turce”. Odată trecut sub control guvernamental, Zaman și-a schimbat semnificativ tonul.

Recep Tayyip Erdogan nu întreține relații prea bune nici cu presa străină: gărzile sale de corp ar fi agresat mai mulți ziariști americani în aprilie.

Realizatorul german al unei emisiuni de satiră e cercetat de Procuratură pentru că l-ar fi insultat pe președintele Turciei la televiziune: este posibil în baza unui articol din Codul Penal german care spune că pentru un astfel de demers e nevoie de o plîngere oficială și de acceptul Guvernului federal.

În 2013, Erdogan a obținut o victorie importantă împotriva armatei – mai mulți comandanți ai acesteia s-au numărat printre cele 17 persoane condamnate pentru că ar fi încercat să răstoarne Guvernul.

În același an au fost violent înăbușite protestele de stradă din Istanbul provocate de intenția oficialităților locale de a permite ridicarea unui imens complex rezidențial în Parcul Gezi din oraș.

Manifestații au avut loc în mai multe orașe mari din Turcia.

Tot în 2013, Guvernul a renunțat la interdicția purtării vălului islamic în instituțiile de stat. Soția președintelui, Emine, poartă vălul respectiv la evenimentele oficiale.

Recep Tayyip Erdogan susține că nu vrea să transforme Turcia într-un stat islamic, însă criticii săi observă că a încercat să facă din adulter un delict penal și să instituie zone în care consumul alcoolului e interzis.

Președintele și-a construit, de asemenea, în apropiere de Ankara un palat extrem de luxos, cu o mie de camere.

Ak Saray (Palatul Alb) e mai mare decît Kremlinul sau decît Casa Albă, iar costul inițial al construcției – de peste 600 de milioane de dolari – a fost depășit.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS