Procurorul general: legea nu permite transmiterea unor copii ale dosarelor către Parlament

Procurorul general, Augustin Lazăr, a discutat telefonic cu ministrul justiției, Tudor Toader, despre refuzul său de a trimite o copie a dosarului privind alegerile din 2009 comisiei parlamentare care verifică cele întîmplate atunci.

Nu există dispoziţii legale care să permită transmiterea unor fotocopii ale dosarelor penale către o comisie parlamentară sau, în general, către o altă instituţie extrajudiciară”, spune Augustin Lazăr.

Procurorul general insistă că hotărîrea sa nu este „nicidecum” una arbitrară și că ea pornește de la studii realizate de Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În plus, Augustin Lazăr spune că s-a adresat Consiliului Superior al Magistraturii în această privință pentru că problema priveşte întregul sistem judiciar.

Rezolvarea acestei probleme, crede domnia-sa, „trebuie să fie unitară, at]t în privinţa dosarelor de urmărire penală şi a lucrărilor aflate la parchete, c]t şi în privinţa dosarelor aflate la instanţe, atît în privinţa dosarelor în curs de soluţionare, cît şi în privinţa dosarelor soluţionate şi indiferent de modul în care au fost soluţionate”.

 

Sesizare

Ministerul Justiţiei a sesizat miercuri Inspecţia Judiciară din cadrul CSM cu privire la refuzul lui Augustin Lazăr.

Parlamentul verifică împrejurările în care Traian Băsescu a fost reales în funcția de președinte, în cadrul alegerilor din 2009.

În seara celui de-al doilea tur de scrutin, mai mulți demnitari de rang înalt s-ar fi întîlnit acasă la Ministrul de interne din acea perioadă, Gabriel Oprea.

Ar fi participat la întîlnire, între alții, Codruța Kovesi (în prezent procuror-șef al DNA) și generalul Florian Coldea, care avea la acea dată funcția de adjunct al directorului SRI.

Potrivit Ministerului Justiției, refuzul lui Augustin Lazăr ar nesocoti principiul cooperării loiale dintre instituţii.

Am convingerea că procurul general îşi cunoaşte atribuţiile de serviciu.

Am convingerea că îşi cunoaşte modul de exercitare a respectivelor atribuţiuni şi nu cred că este cazul să întrebe CSM dacă trebuie sau nu trebuie să dea respectivele documente la Parlament.

Acesta este motivul pentru care (…) voi vorbi cu dînsul, voi vedea ce răspunsuri furnizează şi apoi voi sesiza Inspecţia Judiciară„, a declarat Tudorel Toader.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS