Procurorul general, despre legile Justiției: „Afectează independența magistraturii” (AUDIO)

Procurorii din România nu și-au însușit propunerile de modificare a legilor Justiţiei prezentate de ministrul Tudorel Toader.

Motivul: ele afectează independenţa justiţei.

Anunțul a fost făcut de procurorul general, Augustin Lazăr, după întîlnirea cu reprezentanţi ai procurorilor din ţară.

Procurorul general a afirmat că mesajul procurorilor este coerent şi că ministrului Tudorel Toader îi vor fi prezentate mai multe argumente în favoarea opiniei exprimate de aceştia.

O primă obiecţie a vizat trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei.

Ea nu ar fi oportună din cauză că în acest fel s-ar reveni la situația de dinainte de 2004, cînd România nu era membru al Uniunii Europene.

„Ne-am întoarce în timp cam mult”, a spus Augustin Lazăr.

Procurorul general s-a referit și la o declarație a ministrului Tudorel Toader – potrivit acestuia, Inspecția Judiciară funcționează fără probleme în Franța, în subordinea Ministerului Justiției.

La ei funcționează din 1958 și nu s-a gîndit nimeni, niciodată acolo să influențeze în vreun mod cursul justiției sau să pună pe criterii politice pe cineva – noi, din păcate, nu putem spune același lucru„.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Augustin Lazăr a insistat că vorbește în numele tuturor procurorilor și că părerile pe care le-a exprimat sunt împărtășite de colegii săi.

El a continuat prin a se referi la planificatele schimbări în procedura de numire a magistraților în funcții de conducere.

Rolul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în aceste demersuri ar fi redus drastic.

CSM va avea ocazia să se pronunțe doar asupra propunerilor prezentate de ministrul justiției„, a observat procurorul general.

Cît despre înființarea unei direcții specializate pentru cercetarea magistraților, „n-a mai auzit nimeni de așa ceva de acum vreo 20-30 de ani„, a spus procurorul general.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit lui Augustin Lazăr, structurile specializate ale Parchetelor sunt înființate pe categorii de infracțiuni, nu pe categorii de persoane.

Tratatele de criminalistică nu includ capitole dedicate infracțiunilor comise de magistrați, potrivit magistratului român.

Procurorul general este de părere că această propunere ar fi fost făcută „vădit din exterior„.

Direcția specializată de cercetare a magistraților ar lăsa Direcția Națională Anticorupție fără obiectul activității, a mai spus Augustin Lazăr.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS