Procesul regizorului ucrainean Oleg Sențov a început în Rusia

În Rusia a început procesul regizorului ucrainean de film Oleg Sențov, acuzat că ar fi pus la cale atentate teroriste în Pensinsula Crimeea.

Oleg Sențov a fost arestat la scurtă vreme după anexarea Crimeei de către Federația Rusă, în primăvara anului trecut.

Cineastul ucrainean e judecat în orașul Rostov pe Don.

El respinge acuzațiile care i se aduc și e sprijinit – între alții – de regizori occidentali precum Mike Leigh, Stephen Daldry și Pedro Almodovar.

Oleg Sențov riscă o pedeapsă de pînă la 20 de ani de închisoare, în cazul în care va fi găsit vinovat.

În vîrstă de 39 de ani, el a devenit cunoscut mai ales grație filmului Gamer, al cărui erou este un adolescent pasionat de calculatoare.

Acuzațiile

Regizorul ucrainean afirmă că a fost răpit se separatiștii pro-ruși pe teritoriul țării sale și preluat apoi de autoritățile moscovite.

Procuratura îl acuză că ar fi coordonat o grupare teroristă care, între altele, ar fi plănuit două atacuri în orașul Simferopol.

Coordonatoarea presupuselor activități teroriste ar fi fost gruparea radicală ucraineană Pravi Sektor – Sectorul Dreapta.

Oleg Sențov a spus la primul termen al procesului că nu recunoaște legitimitatea instanței care îl judecă.

Dosarul întocmit pe numele său se bazează în largă măsură pe mărturiile a doi bărbați condamnați deja la cîte șapte ani de închisoare.

Oleg Sențov califică procesul său drept unul motivat politic și susține că a fost bătut vreme de 24 de ore în încercarea de a fi silit să se recunoască vinovat.

Acuzațiile de tortură nu au fost investigate pînă acum – conducerea închisorii a răspuns că regizorul și-a provocat singur rănile și a sugerat că el ar fi un sado-masochist.

Printre cei care sprijină cauza lui Oleg Sențov se numără celebrul regizor rus Nikita Mihalkov, un apropiat al președintelui Putin și un susținător al anexării Crimeei.

Mai mulți cetățeni ucraineni au fost reținuți de oficiailtățile ruse în ultimul an – printre ei se numără Nadia Savcenko.

De profesie pilot militar, ea e la rîndul său judecată în sudul Rusiei, sub acuzația că ar fi ucis două persoane.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS