Procesul de luare de mită al lui Neculai Onțanu încetează. Fapta s-a prescris

Curtea de Apel Bucureşti a oprit procesul în care fostul primar al Sectorului 2 din București Neculai Onţanu era acuzat că a luat mită un teren de 1,500 de metri pătraţi, în valoare de 1,4 milioane de euro.

Decizia instanței nu este definitivă.

Fostul demnitar local era bănuit că ar fi încasat banii pentru a facilita retrocedarea mai multor terenuri.

Magistraţii au constatat că fapta pentru  care fusese judecat Neculai Onțanu – luare de mită – s-a prescris.

De asemenea, instanţa l-a achitat pe Toma Şutru, fost secretar general al Primăriei Sectorului 2. Acesta era acuzat de luare de mită şi de spălare de bani.

Un alt inculpat, Aurel Radu, a fost condamnat la trei ani de închisoare (cu suspendare) pentru spălare de bani şi la 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

În cazul avocatei Loredana Radu, judecătorii au decis încetarea procesului pentru infracţiunea de complicitate la luare de mită şi condamnarea acesteia la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru spălare de bani.

Totodată, instanţa a dispus confiscarea sumei de 1,4 milioane de euro de la Aurel Radu şi a sumei de 400,000 de euro de la Loredana Radu.

Aceasta este nepoata fostului ministru de Interne Gabriel Oprea.

Ea i-a apărat, între alții, pe Victor Ponta, Mircea Cosma şi pe Nicolae Dumitru şi a lucrat pentru una dintre firmele lui Dorin Cocoş.

Denunț tîrziu

Înainte de citirea sentinţei, judecătorul Damian Dolache a afirmat că în acest caz ”s-a format un denunţ la nouă ani de la comiterea faptelor”.

A fost unul sincer. Sunt probe la dosar suficiente. Radu Loredana a primit foarte repede autorizaţie de construcţie. Asta dovedeşte că părţile se cunoşteau între ele. Fapta secretarului primăriei este distinctă de dosar. Acuzaţiile sunt lapidare. Faptele sunt vechi„, a spus Dolache.

Procurorul DNA a cerut pedepse maxime pentru inculpaţi, în timp ce avocaţii acestora au solicitat instanţei achitarea tuturor celor judecaţi.

Neculai Onțanu a fost trimis în judecată în iunie anul trecut.

Potrivit rechizitoriului , în perioada 2006 – 2007, el a a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la beneficiarul unor drepturi litigioase.

Acesta este, de altfel, și cel care a făcut denunțul.

La schimb, fostul primar ar fi facilitat procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri din Sectorul 2, în suprafaţă totală de 83,500 de metri pătraţi.

În aceeaşi perioadă, Onţanu a pretins (iar după emiterea titlului de proprietate a primit, indirect) un teren de 1,500 de metri pătraţi, într-o zonă rezidenţială de pe strada Barbu Văcărescu.

Valoarea de piață a acestuia a fost stabilită la peste 1,400,000 de euro.

Terenul a fost transferat de denunţător, gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare fictive, către avocații Loredana Radu şi Aurel Radu.

Neculai Onţanu a avut patru mandate de primar al Sectorului 2. De-a lungul timpului, numele lui a fost invocat în mai multe scandaluri.

Cel mai recent a fost la începutul anului, cînd s-a descoperit că Onţanu ar fi semnat două autorizaţii diferite, însă cu aceeaşi dată şi acelaşi număr de înregistrare, pentru construirea Arenei Naţionale.

În aprilie 2016, Onţanu a renunţat atît la candidatură, cât şi la toate funcţiile politice din UNPR.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS