“Probabil că se va încerca o îngrădire a accesului imigranților la beneficii” după alegerile din Marea Britanie (Christian Mititelu)

Partidul Conservator din Marea Britanie a obținut majoritatea absolută la alegerile parlamentare.

Premierul David Cameron va putea, deci, să conducă viitorul Guvern fără sprijin din partea altor formațiuni.

De altfel, regina Elisabeta a II-a l-a primit astăzi pe David Cameron și i-a cerut în mod oficial să formeze noul cabinet.

Premierul a adăugat apoi că își va respecta promisiunea de a organiza un referendum pe tema apartenenței Regatului Unit la Uniunea Europeană.

Laburiștii, liberal-democrații și formațiunea extremistă UKIP au suferit pierderi considerabile: toți liderii acestor partide au demisionat.

În urma alegerilor, lira sterlină a atins cel mai ridicat nivel din ultimele două luni faţă de dolar, înregistrând şi cel mai mare avans între valutele importante.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Partidul extremist UKIP – al cărui lider demisionar spunea, la un moment dat, că nu și-ar dori să aibă un vecin român – va avea un singur reprezentant în Camera Comunelor.

Liderul formațiunii, Nigel Farage, nu a reuşit să obţină un mandat.

El s-a clasat pe locul al doilea, după candidatul conservator Craig Mackinlay, un fost activist UKIP, în circumscripţia South Thanet, situată la est de Londra.

Înaintea anunţării rezultatelor, Farage declarase că va demisiona de la conducerea UKIP dacă nu va reuşi să obţină mandatul de deputat.

El a denunţat sistemul electoral din Marea Britanie. 

Totuși, UKIP a strîns aproape 4,000,000 de voturi la nivel național. „Ce s-a întîmplat?”, l-am întrebat pe Christian Mititelu, fost director al serviciului în limba română al BBC.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

David Cameron este cel dintîi premier conservator care obţine un nou mandat, după Margaret Thatcher.

În discursul său de după confirmarea succesului electoral, cel mai tînăr premier britanic din ultimele două secole a revenit la accentele “liberal-conservatoare”.

El pare să fi asimilat criticile formulate de adversarii săi, care l-au acuzat că a redresat economia accentuînd inegalităţile sociale.

I s-au reproşat, între altele, pagubele colaterale suferite de britanici pentru austeritate – un cuvînt pe care l-a evitat, preferînd eufemismul “decizii dificile”.

Victoria conservatorilor a fost calificată drept “șocantă”.

Este potrivit acest cuvînt? Iată opinia lui Christian Mititelu:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS